
Karaciğer iç organlar arasında en büyük organdır 500’den fazla hayati fonksiyona sahiptir. Karaciğerle ilgili merak edilen 5 soruyu sizler için araştırdık.
Karaciğerin görevi nedir?
Kandaki toksinleri temizler, vücudun detoks sistemine yardımcı olur, sindirime yardımcı olarak safra salgısını üretir. 500’ e yakın görevi başarıyla tamamlar. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta alınıp işlenmesini sağlar.
Sağlıklı bir karaciğer nasıl anlaşılır?
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamak için çeşitli tetkikler yapılmalıdır. Doktorlar kan tahlili, ultrason, fonksiyon testleri, enzim değerlerini içeren testler isteyerek karaciğer sağlığını anlamaya çalışırlar. Çıkan test sonuçlarına göre tanı koyarlar.
Karaciğer kendini yeniler mi?
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde ya da alındığında kendini yenileyen ve tekrar normal büyüklüğüne ulaşan tek organımızdır. Bu sebeple karaciğerin bir bölümü vererek donör olabilirler ya da organ bağışı yapabilirler..
Karaciğer hastalıkları belirti verir mi?
Karaciğer hastalıkları bazen tahribin değerine göre belirti vermeyebilir ya da farklı vücut durum değişiklikleri ile ağrılı ya da döküntü şeklinde belirti verebilir. Bunlar çok çabuk yorulma, kas ağrıları, kaşıntılı deri, karında şişlik, koyu renkli idrar, zihinde bulanıklık veya gözlerde ya da ciltte sararma şeklinde olabilir. Eğer bu ya da benzer belirtileriniz varsa en kısa zamanda bir Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.
Karaciğer hasarının tek sorumlusu alkol müdür?
Alkol tüketimi karaciğer sorunlarına sebep olabilir ama tek başına neden değildir. Karaciğer sorunlarını tetikleyen diğer faktörler hareketsizlik, aşırı fazla ve yağlı beslenme ve hazır gıdalardır. Egzersiz ve dengeli beslenme ile hem ideal kilonuza hem de sağlıklı bir karaciğere sahip olabilirsiniz..
Karaciğere faydalı besinler var mıdır?
Badem, fındık, ceviz, zeytin yağı, ıspanak, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, yabanmersini, kırmızı meyveler, kahve, yeşil çay, yulaf ezmesi ve enginar karaciğere faydalı besinlerdir.
Bir Cevap Yazın