Dengeli Beslenme Alzheimer da Etkili Olabilir mi?

Yaşam boyu en çok korkulan hastalıkların başında Alzheimer ve erken bunama gelmektedir. Beyin algılarının yavaşladığı ve yaşam hızının düştüğü yaşa bağlı gelişen birçok hastalığın temelinde yanlış ya da aşırı beslenme yatmaktadır. Uzmanlar sağlıklı yaşamın kaynağı olarak, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, sığır eti, balık, beyaz peynir gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin yeterli ve dengeli tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

Alzheimer hastalığının kesin ve bilinen tedavisi yoktur. Hastalık geliştikten sonra sadece hastalığın hızının yavaşlatılması konusunda öneriler bulunmaktadır.

Akdeniz Diyeti

Alzheimer hastalığını tetikleyen ya da süreci hızlandıran risk faktörleri arasında damarın yapısını bozan ya da çalışma kapasitesini düşüren, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliğini gibi faktörlerin beyinde hücre ölümünü hızlandırdığı ve Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı göstermiştir. Bu risk faktörlerine karşı önerilen Akdeniz Diyeti, zeytinyağı, tahıllar, ceviz, fındık, meyve, sebze ve balık türlerinin bolca tüketildiği fakat kırmızı etin kısıtlanması üzerine kurulmuş özel bir diyettir.

Alzheimer Hastalığında Beslenmenin Önemi

Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için hayatı önem taşır. Alzheimer hastalığı için ise beslenme faktörleri, damar sağlığı ve vitamin eksikliği yönlerinden tamamlayıcı olması gerekir.

Hastalık durumunda ise, beslenme belli özelliklere bağlı sadece daha çok koruyucudur.

B1, B6, B9, vitami, E ve folat açısından zengin diyetlerle beslenmeyi destekleyen, antioksidan besinlerini de beslenme öğünlerine eklemek gerekir. Ayrıca esansiyel yağ asitleri, bedende olmayan ve dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir, EFA ve DHA kaynağı olan esansiyel yağ asitlerini içeren, deniz ürünleri ve balıklardır.

Omega 3 yönünden zengin olan deniz ürünleri ve balık tüketimi yaparken, ağır metal içeren çiğ balık ya da mide gibi deniz ürünlerini yemek damarsal bunama yönünden riski arttırmaktadır. Dünyada damarsal bunamanın en sık ve en fazla görüldüğü ülke Japonya‘dır.

E vitamini yağda çözünen bir antioksidan kaynağıdır. Hücre zarları için önemli antioksidan işlevler yapmaktadır. E vitamini, kalp ve damar hastalıkları, bazı kanser türleri ve kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. E vitamini sinir sistemi, kaslar, hipofiz bezi, adrenal bezi, endokrin bezleri ve üreme organlarının fonksiyonları için de çok önemlidir.

Vitamin B6, B9 ve folat, ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanasında, B12 vitamini kırmızı ette, E vitamini ise sarı olan bütün besin gruplarında bulunur. Diğer antioksidanlar ise elma, soğan, yeşil çay, kırmızı üzüm, zerdeçal, sebzeler, meyveler ve buğdaygillerdir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: