Beslenme Bozukluğu Nedir? Beslenme Bozukluğu Hangi Hastalıkları Tetikler?

Beslenme Bozukluğu Nedir?

Beslenme bozukluğu, yetersiz gıda alımı, aşırı yemek yeme ya da yanlış bir besleme programları sonrası ortaya çıkan sağlıksız beden ve buna bağlı gelişen bedensel yetersizliklerdir. Beslenme bozukluğu sonrası birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Beslenme bozukluğu hastalıkları nelerdir? Beslenme bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Beslenme bozukluğu, besinlerin fazla tüketilmesinden ya da yetersiz tüketilmesinden kaynaklanan yetersiz gıda alımının yol açtığı bozukluklardır. Bu konuda bilinmesi gereken her şey yazımızda…

Beslenme bozukluğu, vücudun besinleri dengeli alamaması ve fazla tüketilmesinden kaynaklanan yetersiz gıda veya belirli besin maddelerinin yol açtığı bedensel ve hücresel bozukluktur. Diğer anlamı ile yetersiz beslenme nedeniyle oluşan beslenme dengesizliği ve bedensel yokluk halidir. Diyet, uzun süreli açlık ve protein yetersizliği, bedensel gelişimin de bozulmaya neden olur. Beslenme bozukluğu, obezite, demir alımının yetersizliğinden kaynaklanan anemi ve yetersiz A vitamini alımı nedeniyle görme bozukluğu şeklinde seyreder. Beslenme bozukluğu en fazla sinir sistemi bozukluğunu tetikler, özellikle B vitamini eksikliğine bağlı hastalıklar gelişmeye başalar. Beslenme bozukluğu çocuklar ve gençleri daha fazla etkiler, büyüme ve gelişmeyi engellerken, enfeksiyon ve kronik hastalık gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Beslenme Bozukluğu Türleri;

Beslenme bozukluğu çoğunlukla küçük yaşlardan itibaren başlar.

Pika

Besin taşımayan ya da yenilebilir olmayan maddeleri yeme davranışıdır. Tanı 1 aydan fazla ve ısrarla bu şekilde davranma şeklinde ortaya çıkar. En yaygın olarak Pika da kum, kil, toprak, plastik, bez, kireç, kâğıt, saç, kibrit ucu, ip gibi maddeler yenir. Çoğunlukla gizli gizli tüketilir.

Kansızlık, demir, çinko, kalsiyum eksikliği bu hastalığa neden değildir. Çocuklar gelişim dönemlerini tamamlarken ve dış dünyayı tanımak için her şeyi ağızlarına götürürler. Bu dönemde çocuğa kızmak yerine dikkatini başka yöne çekmek daha faydalıdır.

Ruminasyon Bozukluğu

Besin kısmen ya da tamamen sindirildikten sonra hiçbir neden yokken yemeği tekrar ağzına getirmesi ve yeniden çiğnemesi olarak tarif edilir. En az 1 ay süreyle çocukta hareketsizlik kötü beslenme, gelişme geriliği, susuz kalma, mide bozuklukları gelişir. Nedenleri kesin bilinmemekle bilikte birçok farklı görüş vardır. Sorunlu evlilik yaşayan annelerin çocuklarında daha fazla görülmektedir.

Beslenme Bozukluğu

Beslenme bozukluğu başka bir rahatsızlığı olmadan belirgin bir şekilde ve çok hızlı kilo kaybı veya kilo alımının uzun süreli durması ile kendini gösteren bozukluktur. 6 yaşından önce başlar. Zamanında katı yiyeceklere geçmeyen bebeklerde, ebeveynlerin yanlış beslenme tutumu sergiledikleri çocuklarda görülür. Ayrıca çocuklukta başlayan depresyon ve aşırı kaygı da beslenme bozukluğunu tetikleyebilir.

BESLENME BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

– Anemi
– Kilo kaybı, kas kitlesinde azalma ve güçsüzlük
– Kuru, pul pul olmuş deri
– Ödem
– Saçların doğal rengini kaybetmesi
– Kırılgan ve şekli bozuk (kaşık tırnak) tırnaklar
– Kronik ishal
– Geç iyileşen yaralar
– Kemik ve eklemlerde ağrı
– Çocuklarda büyüme geriliği
– Zihinsel değişiklikler (zihin bulanıklığı ve huzursuzluk)
– Guatr

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: