
Modem Nedir?
Modem anlam olarak sinyal alma ve aldığı sinyali bulunduğu ortama yayma anlamına gelen, “modulation” ve “demodulation” kelimelerinin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Modemin ana görevi; bilgisayar, telefon ya da diğer mobil cihazlara gökyüzünden gelen frekans sinyallerinin bilgi alış-verişini destekleyerek bilginin iletimini sağlamaktır. Telefon hatları üzerinden gelen sinyaller, modem aracılığı ile dijital sinyallere dönüşür veri aktarımına aracılık ederler. Modemler genel veri sağlamak amaçlı kablosuz ve bağlantılı kurmak amaçlı ise kablolu şekilde üretilirler.
İnternete Bağlantısını Sağlayan Modem Çeşitleri Nelerdir?
Modemler iki amaç için üretilirler: Dahili modem ve harici modem bağlantısı sağlamak için üretilirler. Dahili modemler bilgisayarlar ya da cep telefonlarının içinde üretim aşamasında yerleştirilen sabit işlev kartlardır. Bu özellik akıllı mobil cihazda erişim noktasına dönüşür ve bağlantı sağlamaya izin verir. Bu tür cihazlar taşıma ve kullanma kolaylığı sundukları için daha pratiktir. Harici modemler de ise işlev kartı başka bir cihaz içinde bulunur. Bu tür modem çeşitleri de upload ve download sinyalleri dışarıdan görür ve bağlantı kopması anında tespit edilir. Harici modemlerde ise bağlantıyı modem üzerine yerleştirilen anten sayesinde sağlanır. Satın alınma işi yapılırken daha çok sinyal güçleri ya da bağlantı noktaları sayılarına göre tercih edilirler.
Modem Fiyatları Neye Göre Farklılık Gösterir?
Modem fiyatlarını belirleyen en önemli faktör sinyal gücü ve çekim alanıdır. Modemin bağlantı şekli, sinyal gücü, altyapısı teknolojik olarak servis sağlayıcı yere göre değişiklik gösterebilir. Kablolu modemler bilgisayarlara ya da modem destek ünitelerine, bir ethernet kablosu aracılığıyla kablo yardımı ile bağlanır. Kablosuz modemler ise, uzaktan erişim noktası aracılığı ile WIFI üzerinden bağlantıya izin verirler. Alansal olarak sağladıkları sinyal güçleri 150 Mbps ile 1750 Mbps arasında değişmektedir. Kablolu ya da kablosuz modemler port sayısı, ethernet kablosu giriş seçenekleri aynı anda kaç cihaza bağlantı sağlanabileceğini gibi birçok seçeneği bir arada sunarlar. ADSL altyapısını destekleyen ve VDSL altyapısını destekleyen modeller, birbirinden fiyat olarak da farklılık gösterirler. VDSL altyapısının destekleyen Dual bant özelliği ise hızlı bağlantı sağlayarak kopmadan bağlantıya izin verir ve daha hızlı bağlantı sağlar.
Bir Cevap Yazın