
Akvaryum Balıklarının 5 Temel Özelliği
Akvaryum, balık besleme hobisinin zevkini yaşatır. Akvaryumlar sayesinde evinizde veya iş yerinizde balık besleyebilirsiniz. Akvaryum ile balık besleme hobisinin ötesinde bulunduğunuz alana huzur katabilir ve akvaryumu dekorasyonunuzu tamamlayıcı bir öge olarak da kullanabilirsiniz. Bu hobinizi uzun süreli kılmak ve akvaryumda beslediğiniz canlıların sağlığını korumak için akvaryum balıkları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Akvaryum balıkları her ne kadar farklı türlerde olsalar da ortak özellikleri bulunur. Görkemli ve göz kamaştırıcı bir akvaryuma sahip olmanız bir hayal değil! Akvaryum balıklarının 5 temel özelliği hakkında fikir edinerek balık besleme hobinizin zevkini doyasıya sürebilirsiniz!
Akvaryum Balıkları da Kendine Ait Bir Alan İster
Her canlı gibi akvaryum balıkları da kendilerine uygun, rahat hissedebilecekleri bir alanda yaşamak ister. Akvaryum balıkları da türlerine uygun bir akvaryum ortamında uzun süreli ve sağlıklı bir yaşam sürebilir. Beslediğiniz balıkların ölmemesi ve üreyebilmesi için onların yaşamına elverişli bir ortam hazırlamalısınız. Bu ortamı hazırlarken beslediğiniz balık türü hakkında fikir sahibi olmalısınız. Akvaryum balık türleri her ne kadar çeşitlilik gösterse de temel de boyutlarına göre sınıflandırılabilir. Sizde beslemeyi düşündüğünüz balıkları akvaryum boyutuna göre belirleyebilirsiniz. Bu belirlemeyi kendinize iki soru sorarak kolaylıkla anlayabilirsiniz! Akvaryumum da küçük akvaryum balıkları mı yoksa büyük akvaryum balıkları mı beslemeliyim? Hangi boyuta sahip balıklar oksijen sıkıntısı çekmeden akvaryumda yaşayabilir? Bu soruları kendinize sormalı ve ona göre beslemeyi düşündüğünüz balık türüne karar vermelisiniz.
Akvaryum Balıkları Tatlı Suyu Çok Sever
Nadir de olsa tuzlu suda yaşayan akvaryum balıkları olsa da hemen hemen bütün akvaryum balık türleri tatlı suda yaşayabilir. Akvaryumun suyu tatlı olmasının yanı kokusuz ve temiz olmalıdır. Çeşme suyu kullanıyorsanız içerisinde bulunan kloru gidermeden kullanırsanız toplu balık ölümleriyle karşılaşabilirsiniz. Böyle üzücü bir manzarayla karşılaşmamak için akvaryum için kullanmayı planladığınız suyu ağzı açık bir şekilde bir kaç hafta dinlendirebilirsiniz. Bu şekilde klor miktarı azalacak ve balıkların hastalanmasına sebep olmayacaktır. Suyun klordan arınması için bekleyecek zamanınız yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız akvaryumunuza suyu havalandırmaya yarayan bir motor takabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise veteriner hekiminize danışarak suyu uygun alkali seviyeye getiren su düzenleyicileri temin edebilir ve pratik bir şekilde balık yaşamına uygun bir su elde edebilirsiniz.
Her Balık Kaliteli Yemi Hak Eder
Balık yemi seçerken içeriğine dikkat etmelisiniz. Vitamin, mineral içeren veya bitkilerin özünü içeren ve dikkatli bir şekilde kurutulan balık yemlerini tercih etmelisiniz. Bununla beraber farklı türleri barındıran bir akvaryumunuz var ise tüm balık türlerine hitap eden ve onların yüzmekten hoşlandıkları derinliklere inebilen yemleri seçmelisiniz.
Sıcak ve Sevgi Dolu Bir Ev İster
Akvaryum ortamının temiz ve uygun olması her durumda yeterli olmayabilir. Akvaryumun bulunduğu ortamın ve akvaryumun sıcaklığı balıklar için hayati önem arz eder. Genellikle çoğu balık türü normal oda sıcaklığında yaşamaya uygundur. Ama birden fazla balık türünü içeren bir akvaryumunuz varsa balıklarınızı gözlemlemeli, eziyet çekme ihtimali olan türleri bir arada tutmamalısınız.
Akvaryum Balıkları da Hastalanabilir
Hayvanseverler başka bir canlı ile aynı ortamı paylaşmak istediğinde sıkça balık beslemeyi seçer. Çünkü balık beslemenin kolay olduğunu ve pek temizlik istemediğini düşünebilirler. Fakat bu kanı pek de doğru değil! Akvaryumda balık beslerken her ne kadar dikkat etseniz de en dayanıklı balık türünü beslemeyi tercih etseniz de balıklarınız hastalanabilir. Hoş olmayan ve üzücü olan bu durumla karşılaştığınızda panik yapmamalı ve hemen akvaryumun suyuna eklemeler yapmamalısınız. Bu eklemeler hasta balıklara iyi gelse de sağlıklı akvaryum balıklarını kötü etkileyebilir! Bu durumdan kaçınmak için küçük bir akvaryuma bu balıkları ayırabilir ve onlara özel bir şefkat ve ilgi gösterebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın