Akne Hakkında Doğru Bildiğimiz 11 Yanlış

Halk arasında ‘sivilce’ olarak adlandırılan “akne vulgaris” bir cilt ve yağlanma hastalığıdır.
Yapılan araştırmalara göre yaşa bağlı olmaksızın 100 kişiden 85’i yaşamında bu sorunla 2 ya da 3 kez karşılaşıyor.

Akne, ciltteki yağ bezlerinin iltihaplanması ve buna bağlı olarak fazla sebum üretimi sonucunda gözeneklerin kapanması vw (P. Acnes) adı verilen bakterinin kendine uygun ortam bulması ile ortaya çıkmasıdır.

Akne, tedavi çok kolay ve hızlı sonuç alınabilecek bir sorundur. Akne başladığın ilk günlerde tedavi edilirse çabucak geçer yapılan yanlış tedaviler ve tedavide geç kalındığında ise müzminleşir!
”Kafaya takma ” gibi klasik söylemlere inanmayın, sivilceler ilk görülmeye başladığı anda hemen ilgili uzmanlara gidip tedavisinin yolunu aramak gerek.

Akne tedavisinde dermatologların tedavi ve ilaçları, estetik ve plastik cerrahi uzmanlarının uyguladığı peelingler çok etkilidir.

Peeling tedavisi, aknenin ilaç tedavisinin ardından izleri gidermek için cildi soymak amaçlı uygulanır. Peeling uygulaması mutlaka uzman hekim gözetiminde, cilt yapısına, yaşanan sorunun derinliğine ve derecesine göre uygulanmalıdır.

1- Kalıtsal Değildir: Akne genetik bir hastalıktır. Bazı kişilerde ise genetik yapıda olmasa da olabilmektedir.

2- Sıkarsan Kurtulursun: Akne kesinlikle sıkılmamalıdır. Çünkü sıkılırsa, içinde bulunan enfeksiyon ve bakteri inflamasyonu dağılır. Bunun sonucunda akne daha çok büyür ve yayılır.

3- Nedeni Tektir: Akne oluşumunu tetikleyen, birçok farklı faktör vardır. Bunlar arasında en etkili olanı hormonlar, genetik sebepler, yağ bezlerinde gelişen hücresel bozukluklar ve bakteri artışıdır.

4- Akneli Cilt Sık Sık Yıkanmalıdır: “Her şeyin fazlası zararlıdır” prensibi akne problemlerinde de geçerlidir. Yüzünüzü ellerinizle, sabun kullanmadan, kükürtlü sabun ya da Bıttım sabunu ile sabah ve akşam iki defa yıkamak yeterlidir. Yüzü çok yıkamak ve asit oranı fazla ürünler ile temizlemek, sivilceleri daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.

5- Ergenlik Dönemi Sorunudur: Akne, birçok genç insanda ergenlik döneminde başlar ama doğru tedavi edilmezse ömür boyu da sürebilir. Bu yüzden “bekle-gör” politikasını uygulamak yanlıştır. Sivilcelerin kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir cilt uzmanından yardım alınmalıdır. Sivilceler çıkar çıkmaz, sorun büyümeden tedaviye başlamak en doğru seçenektir.

6- Stresten Olur: Birçok hastalık gibi stres, akneyi de alevlendirebilir. Akne sorunu da stresi artırabilir. Ayrıca kullanılan antidepresan ilaçlar da akneyi tetikleyebilir.

7- Sadece Kozmetik Bir Sorundur: Akne sadece kozmetik olarak ya da görüntü olarak yaşanan bir sorun değildir, çünkü öz güveni ve insanın moralini de olumsuz etkiler. Kişinin depresyona girmesine neden olabilir.

8- Yalnızca Sivilce Dışarıdan Tedavi Edilir: Akne tedavisi, kişiye, cilt yapısına ve beslenme düzenine özgü olmak zorundadır. Bu nedenle çok iyi araştırılıp tedavi edilmelidir. Sadece sivilce üzerine ilaç uygulamak etkili değildir. Tedavi, göz, dudak ve burun kenarı dışında tüm yüze uygulanmalıdır.

9- Güneş Çok İyi Gelir: Güneş, ilk aşamada güneş ışıkları yağlanmayı kısa süreli olarak baskılayabilir. Ancak uzun süreli güneşle temas eden cilt, soyulur ve ölü hücrelerin gözenekleri kapatmasına, sivilcenin tetiklenmesine yol açar. Lekelenme, deri kanseri ve iz kalma riskleri de doğurur.

10- Sporcu Destek Ürünleri: Akne Yapmaz: Spor yaparken kasları güçlendiren ve kapasitesini artırmak amacıyla kullanılan destekler, çoğunlukla protein ve amino asit içerirler. Eğer bu ürünlerin içinde hormon varsa, akne yapabilirler ya sa akneyi tetiklerler.

11- Peeling İşe Yaramaz: Peeling cildin soyulması prensibine dayalı bir tedavi yöntemidir. Amacı, yağlanmayı azaltmak, ciltteki renk farkını gidermek, çukurları, izleri yok etmek, ve ayrıca gözenekleri azaltmaktır. Süresi cilt uzmanı tarafından , uygun hastalarda tedaviye yardımcı olarak kullanabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: