
Adet öncesi ve sırasında bayanların östrojen hormonunda dalgalanmalar olur bu hormonsal değişimler ise mide kramplarına ve ağrılarına neden olur. Bu sancı ve ağrı kadınların günlük yaşamını olumsuz etkiler ve o günler çok zor geçer.
Ağrıların şiddetlendiği ve günlük yaşamı zorlaştırdığı anlarda pek çok kadın ağrı kesicilere başvurur, fakat bu ağrı kesici ilaçlar hormon dengesini baskılar bu durumda adet düzensizlikleri ya da kesilmeler olur. Bu şekilde zor geçen regl dönemlerinde, ilaç kullanmak istemiyorsanız, regl ağrılarını bitkisel çaylarla hafifletebilirsiniz.
Zencefil çayı, yaban mersini, papatya, ahududu yaprağı gibi çaylar adet kasılmalarını ve ağrılarını azaltmada yardımcı olan çayların başında gelmektedir.
Zencefil Çayı
Etkili bir ağrı ve iltihap giderici olan zencefil birçok faydasının yanında, menstürel kramplara bağlı ağrıları azaltmak için de kullanılabilir. Aynı zamanda regl öncesi ve sırasında yaşanan mide bulantısına da iyi gelmektedir. Günde 2-3 bardak zencefil çayı içerek aşırı kasılmaları ve ağrıyı hafifletebilirsiniz. Zencefil çayı sayfamızda zencefil çayının nasıl hazırlanabileceği, sağlığa faydaları ve yan etkileri hakkında geniş bilgiler yer alıyor.
Hayıt Çayı
Akdeniz ve Orta Asya’ya özgü olan hayıt ağacının çayı birçok kadın rahatsızlıklarında ve çok farklı hastalıklarda kullanılmaktadır. Esansiyel yağ asitleri içeren, flavonoidler bakımından zengin olan hayıt yemişlerinden hazırlanan çay yüzyıllardır menstürel spazmların ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. Hayıt çayı adet döneminde göğüslerin hassasiyetini ve aşırı ağırılarını azaltıyor ve ağrılı krampları hafifletiyor.
Papatya Çayı
Bulantı, kusma, hazımsızlık, şişkinlik ve iştahsızlık gibi mideye bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan papatya çayı aynı zamanda kasılmaları azaltıcı özelliğe de sahiptir. Adet döneminde yaşanan kasılmalara karşı doğal antispazmodik olarak kullanılabilir. Çok ağrılı günlerinizde günde 3 bardak içebilirsiniz, sadece çok tüketmek fazla uyku hali yapabilir. Papatya Çayı faydaları yazımızda, kullanıldığı rahatsızlıklar ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Nane Çayı
Nane en iyi sakinleştirici bitkilerin başında gelmektedir. Bu özelliği menstrüel krampların yanı sıra baş ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi günlük hastalıkların tedavisi için kullanılabilir. Regl ağrılarının çok arttığı günlerde günde 3 bardağa kadar tüketebilirsiniz. Reflü ya da ülseri olanlara nane çayı içmeleri önerilmemektedir. Nanenin krampları azaltan etkisinden, eczanelerde satılan nane kapsüllerini kullanarak faydalanabilirsiniz. Nane çayı sayfasında nanenin sağlığa faydaları ve yan etkileri hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Melisa Çayı:
Melisa çayı adet ağrılarını hafifletirken, adet ağrılarına eşlik eden şişliği de azaltır.
Yaban Mersini Çayı:
Kasları rahatlatır ve kas spazmlarını önler, yaban mersini kasılmaların neden olduğu ağrıları da rahatlatır.
Ahududu Yaprağı Çayı:
Uterus’u rahatlatır ve krampları önler “ferulic asit” bakımından zengindir. Bu özelliği ile ahududu yaprağı çayı regl döneminde kasılmaları ve şişkinliği rahatlatır.
Önlemler
Diğer tüm bitkisel ürünlerin kullanımında olduğu gibi bitki çaylarının da kontrollü ve bilinçli olarak tüketilmesi gerekir.
Bir Cevap Yazın