
Yeni doğum yaptınız ve yalnızsınız bebeğinizi yıkamanız gerekiyor. Biraz korkuyorsunuz birazda heyecanlısınız. Bebeğinizi yıkarken boğulur ağzına su kaçar diye korkmayın! Sadece yıkama tekniğini öğrenin ve uygulayın!
Bebek cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizi yıkarken ilk 12 ay bebek küveti kullanın. Bebek küvetini 36,5 – 37 derece su ile yarıya yakın doldurun. Sıcaklığı anlamak için dirseğinizi batırın yakmıyorsa suyunuz hazır demektir. Bebeği yıkarken göbek bağının ıslanmamasına dikkat etmelisiniz, göbek bağı ıslanırsa geç düşer ve sancı yapabilir. Uygun cilt bakımı ve banyo bebeğinizin cilt sağlığını korurken, gelişimini de hızlandıracaktır.
Halk arasında bebeklerin gün aşırı banyo yaptırılması gerekli diye bir inanç vardır ama bebeğin buna ihtiyacı yoktur. Bezini değiştirirken, karnını doyurduktan sonra ağzını ve burnunu silmek yeterlidir. Ancak bebeğin ağzını ve çene bölgelerini sabunsuz ve yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olacaktır. Bebeklerin haftada 2 veya 3 kez banyo yapmaları yeterlidir. Banyosunu, günün istenilen saatinde, beslemeden önce yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Yeni Doğan Bebeğin Banyosu İçin Hangi Malzemeler Gerekli?
Temiz ve çok derin olmayan bebek küveti
İnce havlu ya da sünger tarzda banyo minderi
Yumuşak bir yıkama süngeri
Bebek şampuanı ya da bebek sabunu
Yumuşacık bebek havlusu
Temiz bez ve kıyafet
Bebeğinize Nasıl Banyo Yaptırmalısınız?

Bebeğin odası uygun sıcaklıkta 23 derece olmalıdır. Banyo süresince kullanılacak olan malzemeleri ve bebeğin kıyafetlerini hazırlayın. Havlusunu yakınınıza koyun, eğer unutulmuş bir şey varsa, asla bebeğinizi yalnız bırakmayın. Bebeği bir havluya sarın ve yanınızda götürün. Temiz bebek küvetine ılık su koyun sıcaklığı 36,5 – 37 derece olmalıdır. Bebeğin banyo minderinin küvetin dibine yerleştirin. Bebeğin yüzü yere bakacak şekilde sol kolunuzla ve elinizle destekleyerek tutun. Bebeğin sırtına şampuanından biraz dökün, küvetin içinden su alarak sırtını ve kafasının arkasını hafif hafif yıkayın. Suyu kesinlikle başından aşağı dökmeyin, bir küçük kaba koyduğunuz sudan elinizle alarak küçük küçük yıkayın. Sonra yüzünü size doğru çevirin. Boynunu ve bedenini yıkayın ve durulayın. Göbek bağına dikkat edin ve çabucak yıkayıp çıkarın. Yüzünü nazikçe silin, durulayın ve havlusuna sarın. Duş sonrası kulaklarını mutlaka yumuşak bir bezle kurulayın
Bebeklerde Cilt Bakımı
Bebeğin cilt bakımı alt temizliğini yaparken oldukça nazik olmalısınız. Çünkü yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas ve çok incedir, kolayca tahriş olur. Cildinin tahriş olması bebekler için enfeksiyon riski doğurur. Özellikle doğum sonrası birkaç gün bebek cildi kuru, kabuksu bir hal alabilir. Bu döküntüler enfeksiyonun işareti de olabilir. Bezi ya da çamaşır deterjanı bebeğinizin hassas cildini tahriş edebilir. Bebeğinize kullandığınız bezin markasını asla değiştirmeyin. Bebekler için özel olarak hazırlanmış deterjanlar kullanın ve çamaşırlarını mutlaka çok iyi durulayın. Bebeğinizin altını her açtığınızda güzel temizleyin ve pişik kremi sürün. Duştan sonra bebek yağı ya da saf zeytinyağını çok az sürerek masaj yapabilirsiniz. Bu onu daha rahatlatır ve daha fazla uymasını sağlar.
Bebeklerde Tırnak Bakımı
Uzamış, kırılmış tırnaklar bebeğin, yüzünün ve cildinin çizmesine sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizin tırnaklarını, bebeğinize özel bir bebek tırnak makası ile düzenli olarak ve dikkatli kesin. Tırnak keserken yardım alırsanız, işiniz daha kolay olur.
Bir Cevap Yazın