
Adet Sancısı Nedir ve Neden Olur?
Adet sancısı kadınlarda muayyen günlerinde olan, adet olmaya bağlı kramplar ve kasılmalar sonucu hissedilen doğum sancısına benzeyen ağrı durumudur. Çok şiddetli olanına ise tıp dilinde dismenore denir. Adet görme adı verilen ve heray düzenli ya da düzensiz yaşanan kanama, normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının gerçekleşmeyen döllenme sonrasında, vücut tarafından atılması nedeniyle oluşur.
Rahim ya da uterus diye isimlendirilen kadınlık organı güçlü bir kas dokusudur. Bu kas dokusunun iç tarafını çevreleyen yumuşak duvalar döllenmeyen yumurtaları rahimden atmaya yardımcı olmak için kasılmaya başlar. Prostaglandin hormonu, rahmin bu kasılmalarını tetikler ve destekler.
Prostoglandin, adet başlamadan 2 ya da 3 gün öncesinde kanda yüksek seviyelere çıkarak adetin başlamasını sağlar ve daha sonra eski düzenine geri döner. Prostaglandin seviyesinin salınımı ne kadar yüksekse, adet krampları da o kadar şiddetli ve ağrılı olur. Adet sancılarının, menstrüasyonun en başında hissedilmesi yani yumurtalıkda yaşanan ağrıların sebebi de budur. Adet döngüsü ile hissedilen adet sancısına primer dismenore denir.
Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

1) Lavanta yağı
Adet sancısı yaşıyorsanız lavanta yağıyla aromaterapik masajlar yapın. Karın ve yumurtalık yani kasık bölgenize lavanta yağını masaj yaparak sürün.
2) Akupunktur
Adet ağrısının nedenleri arasında adet döneminde salgılanan östradiol hormonunun etkisi çok büyüktür. Akupunktur uygulamaları kadınlarda adet sancısının nedeni östradiol hormonun salgılamasını kontrol altına almakta. Bu nedenle şiddetli adet ağrı şikayeti olan hanımların adet öncesi akupunktur terapisi ile şifa bulmaları oldukça başarılı bir uygulamadır.
3) Akupresör Tedavisi
Uzakdoğu kökenli alternatif tedavi yöntemi Akupresör ileağrıya neden olan sinirler üzerine el ile özel bir baskı uygulayarak, ağrıyı dindirilmekte.
4) Spinal Manüplasyon Terapisi
Omurga üzerinden omur sinirlerine uzmanlar tarafından yapılan özel masaj tekniğidir. Ancak Spinal Manüplasyon Terapisi uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken hassas ve özel bir tedavi yönemidir.
5) Gevşeme Egzersizi
Adet öncesi haftada 2 ya da 3 gün 10 veya 20 dakika yapacakları gevşeme egzersizleri kadınların, ağrısız ve sorunsuz bir adet dönemi geçirmelerine yardımcı olmaktadır.
6) Fiziksel egzersizler
Hayat tarzında düzenli ve devamlı fiziksel egzersiz yapan bayanların, ağrılı adet dönemleri büyük ölçüde azalmaktadır.
7) Yoga
Yoga bedensel sağlığa faydaları olduğu kadar ruhsal sağlığada çok büyük fayda sağlamakta. Bedensel ve ruhsal sakinleşen vücut daha huzurlu ve zinde olmakta. Yoga sağladığı dinginlikle adet dönemide rahat altlatmayı sağlıyor!
8) Yağlı yiyeceklerden uzak durmak
Kadınlık hormonları yağlı yiyeceklerin tüketimi ile kanda artar, artan hormonal denge adet döneminde ağrıları şiddetlendirir. Bu nedenle adet öncesi birkaç gün yağsız yiyecekler, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekmektedir.
Bir Cevap Yazın