
Zencefilin Sağlığa Faydaları
Zencefil, mide bulantısı, osteoartrit ağrıları ve kansere karşı korunma sağlar. Zencefil halk arasında mide rahatsızlıkları, sindirime yardımcı olmak ve kalp sağlığını korumak amacıyla uzun yıllardır tüketilen ve faydası saymakla bitmeyen bir kök bitkidir. Zerdeçal ile aynı aileden gelen zencefil midede ki sindirim enzimlerini teşvik ederek gastrit sıvıların doğru oranda salınımını dolayısıyla buna bağlı olarak sindirimin hızlanmasını sağlar. Yüksek potasyum içeriği ise kemik sağlığını korur, kas güçsüzlüğüne çok iyi gelir, konsantrasyonu arttırır ve böbrek hastalıklarına karşı böbrek ve boşaltım sistemini korur.
Kan inceltici özelliği ile damarlarda sirkülasyonu arttırır. Aspirine hapına göre avantajlıdır, mide için herhangi bir zararı olmaz, tam aksine mideyi yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Kan dolaşımını arttırıcı etkisi kalp ve damar hastalıklarına karşı kullanılmasının başlıca nedenidir. Zencefil günümüzde doktorlar tarafından özellikle gebelik döneminde sabahları, deniz tutması ve kemoterapi nedeniyle oluşan kusmaya karşı zencefil çayı olarak önermektedir. Zencefili kurutulmuş, taze kök ya da kökten buharla damıtılan yağ şeklinde, yağ ve ekstre formalarında bulabilirsiniz.
Mide bulantısını geçirir
Deniz tutmasına iyi gelir
Sindirimi hızlandırır
Baş dönmesine iyi gelir
Gazı azaltır
Kronik ağrıları azaltır
Kas ağrılarını hafifletir
Romatizma ağrılarına iyi gelir
Solunum yollarını açar
Alerjik reaksiyonları azaltır
Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir
Kan şekerini düşürür
Kan dolaşımını güçlendirir
Hazımsızlığa iyi gelir
Adet ağrılarını azaltır
Boğaz ağrısına iyi gelir
Terlemeyi arttırarak ateşi düşürür
Zencefilin Tarihi
Asya, Hint ve Arap kültürlerinin bitkisel şifa olarak binlerce yıldır kullanılan zencefil tarih boyunca birçok hastalığa çare olarak olmuştur. Yemeklerde kullanımı ise 13 yüzyılda gerçekleşmiştir. Yine bu yüzyılda tüccarlar tarafından Avrupa’ya oradan tüm dünyaya dağılmıştır.
Zencefil Çayının Yan Etkileri
Zencefilin yan etkileri nadir de olsa olarak görülmektedir. Çok fazla miktarda tüketimi ishale, göğüste yanma hissine ve ağızda tahrişe sebep olabilir. Kapsül formu ise hassas mide yapısına sahip olan kişilerde ekşimesine ve gaza neden olabilir.
Safra taşı şikayeti olanlar zencefil çayı içmeye başlamadan önce doktora danışmalıdır. Kan inceltici özelliği bulunan zencefil cerrahi operasyonlardan öncesi ve sonrasında kullanılmamalıdır. Ayrıca kan inceltici ilaçlar ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
Kalp ve şeker hastalığı olanlar zencefil ürünleri kullanmadan önce doktor tavsiyesi alması gerekir. Tansiyon ilaçları ile birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.
Zencefilin hamilelik döneminde yaşanan mide bulantılarında kullanmak için doktorunuza danışmalısınız.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

4 bardaklık bir zencefil çayı için 4 santim uzunluğunda bir zencefili iyice yıkayın ve kabuğunu temizleyin. Hazırladığınız 1 litre içme suyunu kaynatın ve ince zencefil dilimlerini suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 15-20 dakika kadar kaynatın, içindeki zencefil dilimlerini süzerek çayınızı içebilirsiniz. Soğumadan içilir sıcaklıkta iken tatlandırmak için limon dilimleri ve bal ekleyebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın