Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş ağrısını tetikleyen yaşam içinde maruz kaldığımız, stres, yoğun çalışma ve uykusuzluk gibi sebeplerdir. Ancak baş ağrısının sebebi bedensel hastalıklar ya da beyin tümörü, beyin kanaması ve anevrizma gibi yaşamı tehdit eden ciddi hastalıkların öncü belirtisi olabiliyor.

Hayatında hiç başım ağrımadı diyen birini bulmak çok zordur. Kadınların yüzde 95’i erkeklerin ise yüzde 90’ı bu rahatsızlığı az ya da çok yaşar. Baş ağrısı görülme oranı % 30-40 ile en sık strese bağlı gelişen gerilim tipi baş ağrısıdır. 2. olarak en çok görülen tipi ise 4-5 kişiden birini etkileyen migrendir.

Duygusal kaygılardan kaynaklanan stresdüzensiz beslenme ve uykusuzluk gibi yaşam alışkanlıklarından etkilenen baş ağrıları değişen yaşam tarzları ile tedavi edilebiliyor. Ancak, beyin tümörü, beyin kanaması veya anevrizma gibi yaşamı tehdit eden ciddi hastalıkların tek belirtisi olan bağ ağrısı türünde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. 

Hangi Durumda Tıbbı Destek Alınmalıdır?

1. Çok Şiddetli ve Aniden başlayan Baş Ağrıları

Kişi hayatında ilk kez olarak ve çok şiddetli olan, 1 dakika içinde en yüksek şiddetine çıkan bir baş ağrısı tarif ediyorsa subaraknoid kanamadan şüphe edilmeli ve en yakın sağlık merkezine götürülmelidir. Subaraknoid kanama, beyin damar duvarlarında meydana gelen anomaliden kaynaklanan tıbben balonlaşma şeklinde tarif edilen anevrizmaların yırtılması nedeniyle oluşur. Bunu yaşayan hastalar olayı  ”başımın içinde bir şey patladı” şeklinde de ifade ederler. Hiç yakınması olmayan hastada ani ve şiddetli baş ağrısı ile birlikte seyreden bilinç değişikliği uyku hali, bulantı ve buna bağlı kusma, ışığa hassasiyet, epilepsi (sara) nöbetleri gözlenebilmektedir. Hastaların yaklaşık olarak dörtte biri ilk 24 saat içinde hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle hastanın acil olarak en yakın hastane ya da sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir.

2. Giderek Şiddetlenen ve Geçmeyen Baş Ağrısı

Baş ağrısını tetikleyen ya da  altında yatan tehlikeli bir hastalık yoksa ve sık sık görülüyorsa, ağrı gittikçe artıyorsa mutlaka önemsenmeli ve doktora gidilmelidir. Sigara ve doğum kontrol hapını kullanan genç bir kadında artarak ve şiddetlenerek bir baş ağrısı şikâyeti varsa

beyin venlerinde pıhtılaşma sonucu meydana gelen serebral sinüs trombozu gibi acil müdahale gerektiren bir hastalığın işareti olabilir. Zaman kaybedilmeden müşahede altına alınmalıdır.

3. Hapşırma, Ikınma, Cinsel Aktivite, Spor ile Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

Egzersiz yaparken, hapşırırken ya da ıkınmak isterken kafa içi basıncının artması nedeniyle oluşan baş ağrısı, kafa içinde oluşan bir kitleyi düşündürmelidir. Beyin tümörü, anevrizma ya da genç veya orta yaş şişman kadınlarda daha çok görünen, beyin omurilik sıvısının basıncının artmasına bağlı gelişen  psödotümör serebri gibi hastalıklar da buna neden olabilmekte.

4. Kafa Travması Sonrası Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

Özellikle kazalar sonucu oluşan şiddetli kafa travmalarından sonra meydana gelen kafa kemiklerinde ki kırıklar, beyin dokusu ve beyin zarı arasında kanamalar yapabilir. Başlangıçta bulgu vermeyen travmalar günler sonra baş ağrısı ve denge bozukluğu gibi bulgularla ortaya çıkabilmektedir.

5. Kol ve Bacakta Uyuşma, Görme Bozukluğu, Konuşma Güçlüğü gibi Nörolojik Baş Ağrısı

Nörolojik rahatsızlıkların birçoğunda bu hastalıklara bağlı baş ağrısı görülmektedir. Bu durumda konunun uzmanı bir hekimden yardım almak gerekir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: