
Zona Nedir? Zonaya Ne Neden Olur?
Zona, tıptaki ismi ile Herpes zoster; su çiçeği hastalığını da yapan ‘varicella zoster‘ isimli virüsün düşen bağışıklık sistemi ya da psikolojik nedenlerle yeniden uyunanışı ile meydana gelen bir enfeksiyondur. Su çiçeği enfeksiyonu geçiren ya da geçirmeyen kişilerde virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar inaktif şekilde kalabilmekte. Virüs vücut bağışıklık sisteminde oluşan zayıf bir dönemde zona olarak yeniden harekete geçmektedir. Bu virüs birçok insanda ömür boyu aktif hale geçmeyebilir. Ancak ruhsal ve bedensel hassas kişilerde ya da dengesiz beslenme yapılan dönemlerde birden fazla kez zona hastalığı olarak ortaya çıkabilmektedir. O nedenle kişilerde hassasiyet oluşturmakta, duyusal sinir hücresi gruplarını (dorsal kök ganglionlarını) tutmakta, ağrı ve buna bağlı döküntülü bir deri hastalığı şeklinde ortata çıkmaktadır.
Herpes zoster yani zonanın ilk belirtisi olduğu bölgede çok şiddetli ağrıdır. Ağrıya, deride duyarlılık, ateş, halsizlik ve kaşıntı eşlik eder.
Ağrılı dönemin arkasından yani 2-3 içinde deri döküntüleri görülmeye başlar, bazen bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir ve sıkıntılı bir döneme sebep olur. Zona, tedavisi ve iyileşme süreci dikkat, özen ve sabır gerektirir. Bağışıklık sistemini zayıflatan, kişinin kontrol edemediği aşırı stres ya da herhangi bir hastalık zonaya neden olabilir.
Zonayı Tetikleyen Faktörler
Su çiçeği hastalığını geçirmek
60 yaşı aşmak ya da üstünde olmak
HIV, AIDS ya da kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları geçirmek
Kemoterapi ya da radyasyon tedavisi almak
Steroid içeren güçlü ilaçlar kullanmak ve buna bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması
Zona Hastalığı Belirtileri

1- Zaman zaman oluşan baş ağrısı
2- Ateş, titreme ve halsizlik
3- Baş dönmesi ve mide bulantısı
4- Karında ağrı ve midede ekşime
5- Lenf nodlarında şişme buna bağlı yorgunluk ve halsizlik
Zona Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zona hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Teşhis konulduktan sonra belirtileri sınırlandırmak ve ilerlemesini kontrol altına almak için ilaç tedavisine başlanır. Zona hastalığı tedavisi için zonaya sebep olan virüse karşı etkili anti-viral ilaçlar kullanılır. Bu tedavide amaç bulaşmayı ve ilerlemeyi önlemektir.
Zona Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Bu bitkilerin çayı, bağışıklık sistemini güçlendirirken bulaşıcı özelliği olan hastalıkların daha hızlı tedavisini sağlarlar.
Propolis
Güney Afrika Sardunyası
Kuşkonmaz
Adaçayı
Fesleğen
Sarımsak
Kuşburnu
Bir Cevap Yazın