
Düzenli spor yapıyorsunuz, beslenmenize dikkat ediyorsunuz, yağlı yiyeceklerden uzak duruyorsunuz. Ama sonuç çok değişmiyorsa, yanlış giden bir şeyler ya da yanlış yaptığınız bir şeyler var demektir. Bazen her şeyi doğru yaptığımızı zannederiz. Haftanın sonunda ya da ay sonunda tartıya çıktığımızda pek bir şeylerin değişmediğini görünce moralimiz bozulur ve tüm isteğiniz kaçar.
Harcadığımız zaman ve efor için üzülürüz. Yağ yakımını hızlandıran, bedensel fit bir görünüm sağlayan doğru uygulamaları, doğru bildiğiniz yanlışları sizler için derledik…..
Yağ Oranını Düşürmede Doğru Bilinen Yanlışlar
Spor yaparken ya da vücut hareket halinde iken kalori yakar. Bu kalori yakımı uykuda da devam eder. Bunun ana sebebi oksijen alıp verilmesidir. Nefes alımının doğru ve yeterli olması çok önemlidir. Birçok şeyin bozulduğu gibi zamanla nefes düzenimizde bozulur. Nefes aldığımızda diyaframın şişmesi ve verirken de kademeli olarak inmesi gerekir.
Bebekleri uyurken izleyin doğru nefesin en güzel örnekleridir. Kendinizi izleyin ve bu düzenin bozulduğunu göreceksiniz. Kilo vermede doğru alınan oksijen yağ yakımını artırır ve yakılan yağların ter, idrar ve nefesle atımını sağlar. Yakılan yağlar karbondioksit olarak havaya karışır, geriye kalanını da vücut sıvı olarak atar.
Kilo alımına bağlı burun içi bezler büyür ve nefes alınmada zorlanma ve buna bağlı horlama gelişir. Kilolu insanların daha hızlı kilo alımı bu yüzdendir. Yani kaybedilen kiloların büyük bir çoğunluğu vücudundan verilen nefesle birlikte atılır. Spor ya da egzersiz sırasında ne kadar çok nefes alıp verilirse o kadar çok kilo kaybedilir.
Kardiyo kalp atışlarını düzenler ve nefes alıp vermeyi artırır. Kardiyo yapmak fit olmak ya da yağ yakmak değildir. Neden biliyor musunuz?
Yağ oranını azaltmak için definisyonu artırmak ve bunun için kardiyo antrenmanı yapmak gerekir ama aşırı kardiyo yapmak ters etki yaratabilmekte ve vücuda yıkıcı etkide bulunabilmekte. Kas yıkımına yol açar. Kuvvet ve dayanıklılık azalır, kemiklerinin yoğunluğu düşer, metabolizma yavaşlar ve kilo vermek zorlaşır.
Spora yeni başlanmışsa, ağır bir kardiyo yapmak, özellikle bozuk bir forma sahipseniz ve kilo belli bölgelerde yoğunsa, kas ve eklem ağrılarına ve sakatlanmalara da yol açabilir. Düşük bir hareket kapasitesi ile yavaş yavaş başlanmalı ve günlük set sayıları artırılarak devam edilmelidir.
Antrenmanları Rutine Bağlamak
Her gün aynı hareketleri yapmak bedene hareket sağlar ama yağ yakımını çok desteklemez. Vücudun birçok yerini çalıştıran, omuz, göğüs, sırt, biseps, triseps, bacak ve karın hareketlerini haftaya ve günlere dağıtın ve en az 1 kez yapın. Her antrenman da 10 dakika kadar ağırlık çalışın ve 45 ile 60 dakika arası yapın ve bırakın. Çok yapmak ya da vücut direncini kırmak sadece sizi yoracaktır. Ağırlık çalışmak kas kütlesini korur ve artırır. Peki, bunun vücuda yararı ne? Güçlü kaslar ve artan kas oranı yağ yakımını artırır ve kilo korumayı destekler.
Uyku ve Stres
Her gece kesintisiz 7-8 saat uyumak bedeni yeniler hücreleri güçlendirir ve bağışıklığı destekler. Az uyumak stres ve sinir yapar. Yorgunluk verir ve kas kaybı yapar. Sabah antrenmanla başlayan yağ yakımı gece uykuda devam eder. Bedene dinlenme ve yenilenme fırsatı vermek için haftada 4 gün spor yapmak yeterli olmaktadır. 7 gün spor yapmak istiyorsanız 2 gününü yürüyüşe ayırın.
Stres bedeni kitler, alkali değerleri bozar ve sindirimi sıkıntıya sokar. Sizi yoran ve üzen şeylerden uzak durun. Yağ yakımını artırmak ve bedeni temizlemek için dengeli ve yeterli su için!
Bir Cevap Yazın