
Çocuğunuzun da sizin gibi düşünen, üzülen ve sorgulayan bir bireydir. O nedenle sizin yaşadığınız birçok sıkıntıyı onunda yaşayabileceğini aklınızdan çıkartmamalısınız ve ona o şekilde yaklaşmalısınız. Stres yönetimi en önemli sorunlardan biridir. Stresin ana kaynağı kaygıdır. Kaygı insan beynini kemiren ve birçok hastalığa zemin hazırlayan en büyük tehdittir.
• Çocuğa yaklaşırken sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir. Senin ne derdin var? Neyi stres yapıyorsun? Geçim derdin mi var? Asıl ben çekiyorum, diyerek küçümsemeye başladığınızda çocuk beyni daha fazla kaygılanacak ve birde sizi üzdüğü için strese girecektir. Bu nedenle çocukla konuşurken onun çocuk olduğunu unutmadan dikkatli,sabırlı ve onun anlayacağı kelimelerle konuşmak çok faydalı olacaktır.
• Çocuğunuzun endişesi ya da sorunu ne ise anlamak için bir süre sadece onun konuşmasına izin verin. Çocuğunuz size kendini açacak ve mutlaka konuşarak anlatmaya çalışacaktır. Konunun ne olduğunu öğrendiğiniz de ise sakin kalarak ve onun söylediklerinin hiçbirini küçümsemediğinizi ve dalga geçmediğinizi ona hissettirin. Sizinde üzüldüğünüzü ve nasıl çözebileceğinizi konuşarak karar verin.
• Bir yetişkinle konuşur gibi yaklaşın, bu duruma canını sıkmasını, mutlaka bir çözüm yolu olduğunu anlatmalısınız. Sorundan kaçarak ya da öteleyerek kurtulamayacağını, stres yaptığı şeyle yüzleşmesi gerektiğini ve bu durumun üzerine gitmesi gerektiğini yapıcı bir dille anlatmalısınız.
• Çocuklar bazen çok basit olayları kafalarında büyütürler, bazense olay çok ciddidir anlatamaz ve altında kalırlar. Çoğu zaman ise yapmak istedikleri fakat yapamadıkları bir şeyi dahi kafalarına takabilirler. Onlara hayatta hiçbir insanın mükemmel olmadığını, herkesin hata yaptığını ya da birçok insanın korkularının olduğunu anlatmalısınız. Hayatta birçok şeyi imkân ve kapasite ölçüsünde yapabileceğimi bazen eksik kalan şeylerin zamanla tamamlanarak yapılabileceğini anlatın. Çünkü hayatta yaptıklarımız olduğu kadar yapamadıklarımızın da olabileceğini ona ikna edici şekilde anlatmalısınız.
• Ebeveynler olarak sizlerde olaylar karşısında nasıl tavır aldığınızı düşünmelisiniz. Çocuklar kendilerine rol model olarak anne ve babalarını seçerler. Ve bazen isteyerek bazen de istem dışı sizin karakteristik özelliklerinizi taklit ederler. Kısaca siz ne kadar sabırlı, pozitif ve olaylar karşısında sağlıklı davranışlar sergilerseniz çocuğunuz da o kadar pozitif yaklaşacaktık karşılaştığı sorun ya da sıkıntılara.
• Çocuğunuz hata yaptığında güzel bir dile ve küçük kelimelerle ona hatasını anlatın. Güzel bir şeyler yaptığında onu tebrik edin, alkışlayın ve onu yüreklendirecek davranışlarda bulunun. Çünkü özgüveni yüksek çocuklar hayatta daha güçlü bakarlar, buda onların stresle daha kolay başa çıkabilmelerini sağlar.
Bir Cevap Yazın