Blefarit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?

Kirpik dibi iltihabı genellikle göz kapağında kirpiklerin bulunduğu yerde oluşur. Kapak kenarında bulunan ve kirpik dibinde yer alan minik yağ bezlerinin ağızları tıkanır. Kirpiklerde birikintilere, kapak kenarında iltihaba ve  kızarıklıklara sebep olur. Gözlerde tahriş, yanma, sulanma ve kızarık bazen de kapaklarda ağrıya bile yol açar. Kirpik dibi iltihabı kişiyi rahatsız eder ve gözlerde şiş bir görünüme neden olur. Görmede kalıcı hasara neden olmaz, bulaşıcı değildir. Sadece bulanık görme ve kaşıntı yapar. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı; göz kapaklarında kızarıklık, şişlik, kirpik diplerinde kabuklanma şeklinde ortaya çıkar. Bu kabuklar kalınlaştıkça gözlerde çapak oluşur ve sabahları göz kapaklarının birbirine yapışmasına sebep olur. Zamanında tedavi edilmezse bu durum daha da kötüye gidebilir ve gözün diğer bölümlerine de yayılır. Bakteri göz kapağını enfekte ederek, küçük kabuklu yaralar yapabilir, bu durum kirpiklerin dökülmesine neden olabilir. 

Nedenleri?


Cilt hastalıklarından bazıları, Seboreik dermatit ve rozasea bu hastalığa sebep olabilir
Bakteriyel olarak gelişen enfeksiyonlar
Göz kapaklarında ki yağ bezlerinin  bozukluğu ya da büyümesi
Kirpikte  biriken akarlar
Göz için kullanılan ilaçları, kontakt lensler ya da  solüsyonları, göz makyaj ürünleri

Blefarit Nelere Sebep Olur?

Arpacık: Göz kapağında bulunan yağ bezlerinin akut enfeksiyonu olan, göz kapağında kırmızılık ve şişme yapan, hassas ve ağrılı bir şişliktir.

Şalazyon: Arpacığın kronikleşmiş sert ve ağrısız şeklidir..

Gözyaşı Kuruluğu: Sık rastlanılan ve oldukça çok görülen azalmış yağ salgısı gözyaşının erken buharlaşmasına ve gözlerin kurumasına sebep olur.

Kornea Yaraları: Görmeyi tehdit eder, ağır göz vakalarında rastlanır ve nadir olarak görülür.

Nasıl Tedavi Edilir?



Kirpik dibi iltihabı inatçı bir göz hastalığıdır. Bazı türlerinin tamamen tedavisi yoktur. Sadece kısmi rahatlatma yapılabilmektedir. Kirpik dibi iltihabının tedavisinde en önemli uygulama günlük olarak  sıcak ve nemli kompresi göz kapağına ve kirpik diplerine hafif bir masajla uygulamaktır. Sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve ardından bebek şampuanı ile kirpik dibi temizlenmelidir. Kirpik dibi iltihabı nadiren tamamen geçmez sık sık tekrar etmemesi için uygulamayı aralıklı ama düzenli yapmak gerekir. Göz doktorunun yazacağı antibiyotikli veya steroidli göz damlaları ile göz rahatlatılmalı ve göz kuruluğu var ise suni gözyaşı damlaları yine doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

“Blefarit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?” için 4 cevap

  1. Thank you for the Follow. I am sorry but I am not able to follow the language on yr blog. There did not seem to be an option to translate to English. I tried Hindi but the translation made no sense. Do let me know if you have an English version. Thank you.

    Beğen

    1. Thank you, you’re right. There was an error in the translation.

      Liked by 1 kişi

      1. I found the error and fix it. Thank you very much.

        Beğen

  2. Yaşamıştım iyi bilirim ama Dr’um göz kalemi vs ile ilgisi yok merak etme demişti. Verdiği ilaçlar ve uzunca bir süre gözlerimi bebe şampuanı ile yıkayarak üstesinden gelmiştim.🙈 Güzel bir araştırma yazısı olmuş emeğinize sağlık.👍😊🌸🌸

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: