Aşırı Yemek Yemeyi Önlemek İçin Beş İpucu



Yemek yemek ve sevilen yiyecekleri tüketmek insanı çok mutlu eder. Çoğu zaman ihtiyacımızdan fazla yeriz ve farkına varmadan kilo alamaya başlarız. Bazen de tokken ya da istemeden ambalajı veya paketine kapılır bir parça yiyeceğimiz şeyden çok fazla tüketiriz. Her seferinde pişman oluruz ve bir daha yememeye yeminler ederiz. Aslında tüm bunların bir sebebi ya da altında yatan çok farklı nedenleri olabilir. Bedensel, psikolojik ya da hormonal bozukluklar veya dengesizlikler sizi yemek yemeye itebilir. Bunların farkına varmak ve ona göre tedbirler almak gerekir.
Aşırı yeme bozukluğu olarak bilinen ve adlandırılan (BED) diğer bir adıyla tıkınırcasına yeme bozukluğu, yeme bozuklukları arasında tüm dünyada en fazla rastlanılan rahatsızlıktır. 
 Açlık olmadan normal dışı büyük miktarlarda yemeği tek seferde ya da tek öğünde yemek anlamına gelir. Sağlığa zarar veren ve insanların kendilerini suçlu ve utanç içinde hissetmelerine neden olur.
 Aşırı yemek yemeyi önleyen ve etkili olan ve kolaylıkla günlük yaşantınızda uygulayabileceğiniz basit yöntemleri araştırdık ve sizlerin için derledik.

1- Midenizden Önce Duygusal Açlığınızı Doyurun

Yalnız kalmak, sıkılmak veya kendinizi iyi hissetmemek size olduğundan fazla yemek yedirir! Bu gibi durumlarda yalnız kalmamaya dikkat edin. Hemen bir arkadaşınızı arayın, sosyal faaliyetlerde bulunun ya da  yürüyüşe çıkın. Yeni alışkanlıklar edinerek hayat akışınızı değiştirin ve sizi mutlu edecek şeyler yapın.
Kötü bir gün sonrasında eve kapanarak abur cubur tüketmek yerine dışarı çıkın ya da sevdiğiniz bir arkadaşınıza ziyarete gidin.
Tüm bunlar yeterli değil ise o zaman psikolojinizi açın ve bir psikiyatristden bu konuda destek alın.

2- Rahat Yiyeceklerden Kaçının



Uyku düzensizliği ya da eksikliği, gece geç saatlerde fazla yemek yeme ve duygularımızı kontrol etme ihtiyacı, sizi kolay ve rahat yiyeceklerin tüketimine yöneltir. Buzdolabına ya da abur cubur dolaplarına şekerli ya da yağ oranı yüksek gıdaların yerine sağlıklı yiyebileceğiniz yiyecekler  koyun.
Eğer dışarıda yemek yiyecekseniz kart yerine nakit kullanın ve sınırlı bir para belirleyin. Bu para ile doymaya çalışın. 

3- Davetlere Gitmeyin veya Tok Gidin


Zorunlu değilseniz akşam davetlerine gitmeyin. Eğer gitmeniz gerekiyorsa o zaman yemeniz gereken sağlıklı öğünü yiyerek gidin. Orada sadece protein içeren ve yağsız sebze ya da kalorisi düşük gıdalardan sadece tadımlık alın. İçeceklerinizi şekersiz ve küçük bardaklarda için.

4- Fiziksel Aktiviteler Yapın



Günlük yaşamınıza bedensel aktiviteler ekleyin. Vücudunuzun hareket etmesi stresi azaltır ve genel sağlığı olumlu etkiler. Vücut fiziksel aktiviteler sırasında yorulsa da negatif enerjiyi pozitife çevirir ve ruhsal iyileşme sağlar. İştah kontrolünü sağlayan spor ve yürüyüş zamanla dengeyi bulmanıza yardımcı olacaktır.

5- Diyet Yapmaktan Kaçının



Diyet kilo vermenin anahtarı olabilir fakat iştah kontrol sorununuz varsa sağlıklı yiyecekler yemek çok daha faydalıdır. Diyet, size tokluk hissi  vermez ve hep aç hissetmenize neden olur. Sonrasında aşırı yemek yemek isteyebilirsiniz. O nedenle sağlıklı ve dengeli az az beslenerek iştah kontrolünü sağlayın. Bu süreçte kilo alımınız yavaşlar ve kilo vermeye başlarsınız.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: