
Dünya Sağlık Örgütü COVİD-19 virüsü nedeniyle tüm dünyada pandemi ilan etti. Türkiye’de de zamanla yayılmaya başlayan coronavirüse karşı kendimizi ve sevdiklerimizi korumanın yollarını aramaya başladık. Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği önlemlerin yanı sıra bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmak gerekiyor. Sağlıklı ve hijyenik yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu günlerde dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Çünkü hücrelerimizin gelen zararlılara ve virüslere karşı koyabilmesi ve hastalığı atlatması için desteklenmesi gerekiyor. Tüm dünyada ve tıp alanında kabul edilen ve bilimsel olarak kanıtlanan besinler ya da besin takviyelerini sizler için araştırdık.
Bağışıklık Nedir?
Bağışıklık sistemini organlar, hücreler, dokular ve proteinler oluşturmakta. Tüm bu vücut sistemler enfeksiyon ya da hastalığa sebep olan virüsler, bakteriler ve yabancı patojenlerle savaşır ve bedensel süreçleri yönetirler.
Bağışıklık sistemi vücuda giren patojenle temas ettiğinde, bağışıklık tepkilerini harekete geçirir ve antijenlere yapışır ve onları etkisiz hale getiren antikorları serbest bırakır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendiren ya da destekleyen yiyecekleri menülere dahil etmek ve düzenli tüketmek çok önemlidir.
Bağışıklık Nasıl Korunur?
Bağışıklık sistemi hijyen, yaşam tarzı ve beslenme ile güçlenir
Sigaradan uzak durmak
Düzenli spor yapmak,
Sağlıklı kiloda kalmak
Alkol ve benzeri zararlılardan uzak durmak
Dengeli uyumak,
Stres ve korkudan uzak durmak
Doğru el ve ağız hijyeni yapmak
Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltırken vücudun savunmasını da güçlendirirler.
Antioksidan: A ve E Vitamini

A vitamini içeren gıdalar özellikle yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber gibi yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidandır.
A vitamini hücre içine ya da kan yoluyla vücuda giren serbest radikallerle savaşırken, cilt ve göz sağlığını destekler. Kanserli hücrelerde ise DNA mutasyonlarını bloke eder kanserle savaşır ve hücre yaşlanmasını önler.
E vitamini de tıpkı A vitamini gibi güçlü bir antioksidan. Fındık içi, ceviz içi, badem içi gibi yağlı tohumları çığ olarak tüketmek çok daha faydalıdır. Kavrulmuş çerezler daha lezzetli olsalar da kavrulma aşamalarında değerli besin içeriklerinin bir kısmını kaybederler. Zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini deposudur.
Günlük Alınması Gereken A Vitamini Miktarı
Besinlerde A vitamini maddesi karoten olarak bulunmaktadır. Günlük yetişkin bir erkek için 1000 mg, yetişkin bir kadın için 800 mg.
Günlük Alınması Gereken E Vitamini Miktarı
Erişkin kadın ya da erkek için günlük ihtiyaç dozu 8-10 mg.
Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin ve mineral destekleridir. C, A, E vitaminleri ve selenyum alımının doğru ve dengeli beslenme ile karşılanmalıdır. Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda takviyeler alınmalıdır. Sebzeler, meyveler, tam tahıllı besinler ve kuru baklagiller kişilerin günlük beslenme listelerinde olmalıdır. Bağışıklık sistemini gücendirmek ve dengeyi koruya bilmek için bu besinlerin uygun miktarlarda düzenli olarak tüketilesi gerekir. Yanlış ya da aralıksız yapılan diyetler, dengesiz ve yetersiz beslenmeyi öneren diyetler sadece bağışıklıklı yok etmez. Bu diyetler sırasında sadece kalori kaybı yaşanmaz, vücudun ihtiyacı olan antioksidan alımı azalır ya da yetersiz beslenmeye bağlı farklı hastalıklarda oluşabilir.
Beta Glukan Nedir?

İmuneks, beta glukan kullanılarak üretilen ve bağışıklık sistemini destekleyen çoğunlukla kapsül formunda üretilen üründür. Beta Glukan yüksek oranda, antioksidan özelliğe sahiptir. Bakteriler, mantarlar, mayalar ve yulaf gibi bazı ürünlerin hücre duvarlarında bulunan karbonhidrattır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra Beta Glukan yüksek kolesterol, diyabet, kanser, yüksek tansiyon gibi kronikleşmiş hastalıkların tedavisinde de destek olarak kullanılmaktadırlar. Beta Glukan; pandemi, salgın ya da günlük yaşam içinde oluşan yorgunluk, stres, mevsim geçişleri, nezle, grip, üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadırlar. Ayrıca bazı alerjik durumlar ya da alerjisi olan hastalıklarda da destek ürün olarak kullanılmaktadır.
Beta Glukan Ne Gibi Durumlarda Kullanılmalıdır?
• Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda
• Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının olduğu hallerde
• Sık sık tekrarlayan enfeksiyonlarda
• Okul, fabrika, işyeri gibi kapalı ortamlarda
• Yoğun temponun yol açtığı yüksek streste
• Düzensiz ve sağlıksız beslenme sonucu meydana gelen durumlarda
• Tekrarlayan ve sık sık çıkan aft ya da uçuklarda
Beta Glukan İçeren Besinler Nelerdir?
Yulaf, arpa ve mantar Beta Glukan açısından zengin besin kaynaklarıdır. Taze meyveler, tam tahıllı ekmekler, enginar, patates ve kuruyemişler Beta Glukan içerirler. Kahvaltılarınıza veya ara öğünlerinize bu besin guruplarından birini ekleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın