
İnsan bedeni için yeme içme kadar önemli bir olan diğer ihtiyaç ise sağlıklı ve düzenli uyku uyuyabilmektir. Beden gün boyu yorulur ve yıpranır. Gelecek yeni güne hazırlanması ve yeniden şarj olması için kesintisiz ve sağlıklı bir uyku sürecine ihtiyaç duyar. Özellikle gece saat 11 ve 02 saatleri bedenin yapılanma ve şarj olma saatleridir. Bu saatler arasında kesintisiz ve sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak gerekir. Sağlıklı ve kesintisiz bir uykuyu sağlayan çok etkili yöntemler var. Bunları sizler için araştırdık;
1. Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Ortam!

Hepimiz her gün belirli saatler arası uyusak da uyandığımızda daha yorgun ve sinirli olabiliyoruz. Bunun sebebi sağlıklı ve kesintisiz uyku uyuyamadığımız içindir. Öncelikle uyuyacağımız ortamın ısısı uyku kalitesini çok etkiler. Yazın aşırı sıcak, kışın ise aşırı soğukta uyumak keyifli ve kolay değildir. İnsan bedeni 20 derece ısı ortamında en rahat ve keyifli uyku süreci yaşar, ortam ısısı 22-23 dereceyi aşmamalıdır. Ayrıca aşırı kalın ve bedeni havasız bırakan pijama ya da gecelik giyinilmemelidir. Çünkü terleme su kaybına yol açar ve uyku bölünür!
2. Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Işık!

Uykunun bölünmemesi ve 8 saatlik kesintisiz uyku sağlanabilmesi için ortamın sessiz ve karanlık olması gerekir. Özellikle de gece 11 ve sabah 2 arasındaki uyku esnasında hormonların dengeli olarak salgılanması sağlamak için bu düzenin kesintisiz sürmesi çok önemlidir. Karanlık ve sessiz bir ortam, uygun bir ışık ile desteklenirse sağlıklı uyku süreci yaşanabilir. Işıklı ortamlar ve fazla aydınlık yatak odaları birçok hastalığa özellikle de kansere sebep olabilmekte.
3. Sağlıklı Uyku İçin Teknolojiyi Kapı Arkasında Bırakın!

Teknolojik ve elektronik cihazlara uyku kalitesini bozarken insan beynini de etkilerler. Beyin ve gözler normal hayat içinde bu cihazlara uzun süre bakmak zorunda kalıyorlar. Teknolojik cihazlar özellikle de ellerde düşmeyen cep telefonları beynimizin dinlenmeye geçmesini engeller. Aşırı uyarılan ve yorulan beyin gözlerde uyku aksa da uyumakta direnir ve sabahlatır. Uyku konforu için, uyku saatinden 2 saat önce bu cihazlara bakmayı bırakmalı ve kitap okuyarak beynin boyut değiştirmesini sağlamalıdır. Uyku mekânlarına ya da yatak odalarına bu cihazların alınmaması alarm kurmak gerekiyor ise başucu saatlerinden yararlanılmalıdır.
4. Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Yatak

Rahat ve beden yapınıza uygun bir yatak, mevsimine uygun seçilen pijamalar, konforlu ve düz bir yastık, ısı ve ışık ayarı yapılmış bir yatak odası birbirini tamamlayan en önemli konfor gereçleridir. Sert ya da yumuşak bir yatak yerine bedenin şeklini alan ve omurgayı destekleyen bir yatak ve yastık seçilmelidir. Seçeceğiniz yatak ya da yastığın kalitesi terletmemesi ve bakteri üretmemesi de çok önemlidir. Bunaltmayan aksine rahat ettiren kaliteli ürünleri tercih edilmelidir!
5. Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Yemek ve Spor

Uykudan en az 2 saat önce hafif ve az tuzsuz beslenilmeli. Ağır yemekler mide rahatsızlığı yaparken, durmadan su ve tuvalet ihtiyacı da doğuracaktır. Ayrıca tok karnına uyuyanlarda mide sabaha kadar hazım yapmak için uğraşacağı için dinlenme sağlanamamakta. Egzersiz ya da spor yatmadan önce kesinlikle yapılmamalı. Uyumadan en az 3 saat önce veya sabahları gün içine yapılmalıdır. Geç saatte yapılan spor bedeni yorar ve fazla efor harcamasına sebep olur, uyku kesintilerine ve düzensizliğine sebep olur!
Bir Cevap Yazın