
Corona / Covid-19 (Korona) Virüsleri Nedir
Coronavirus ailesi şekil ve isim değiştirerek bulaştığı insan bedeninde benzer ya da farklı septomlara sebep olsalarda ana çıkş belirtisi soğuk algınlığı şeklindedir. Orta Doğu Solunum Sendromu MERS – CoV tek hörgüçlü develerden insanlara bulaşırken. Ağır Akut Solunum Sendromu Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV ise misk kedilerinden insanlara bulaşmıştır. Sars gurubu virüs ailesi daha ciidi septomlara yol açan bir virüs ailesidir. Yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda, Henüz insanlarda herhangi bir rahatsızlık yapmayan ya da şuana kadar bulaşmamış olan bilimsel araştırmalarda hayvanlarda saptanan birçok coronavirüs (koronavirüs) bulunmaktadır. Bu virüsün ne oluyorda birden insanlarda toplu ölüme sebep oldukları çözüldüğü gün bu tür toplu salgınlar olmayacak gibi görünüyor.
MERS virüsü SARS virüsü CARONA virüsü aynı aileye mensup DNA ya da RNA yapısında olan ve kendi başına üreyemeyen bir virüs türü. Bilimsel olarak virüsler, sadece canlı hücrelerinde enfeksiyon yapan ve böylece replike olan mikroskobik enfeksiyon etkenleridir. Virüsler; hayvan, bitki, bakteriler gibi küçük mikroorganizmalarda ve tüm canlı şekillerine bulaşabilmekte. İnsanda ya da hayvanda çeşitli hastalıklara sebep olan virüs semptomları akciğer enfeksiyonu, ateş, öksürük, solunumda güçlük yapmaktadır. SARS, MERS, CORANA böbreklerde rahatsızlığa da yol açarken özellikle koronik hastalığı olanlarda daha yüksek seyirde devam etmektedir. Bu arada MERS virüsü SARS VE CORONA’dan 8 kat daha güçlü ve tehlikelidir.

Virüsler aldığı şekle ya da benzetildikleri şeye göre isimlendirillirler. Corona virüsünün çevresinde sanki taç varmış gibi bir görüntüye sahip olduğu çin latince taç anlamına gelen CORONA ismi verilmiştir. Hastalığınızın sebebi corona virüsü olup olmadığını anlamak için laboratuar ortamında çeşitli testleri yapılarak teşhis konulması gerekir. Ayrıca her laboratuarda da bu test kitleri bulunmayabilir. Laboratuarda yapılan testin amacı; Hücre kültüründe bulunan ya da yerleşen virüs izolasyonu, PCR, insan corona virüs antikorları için serolojik olarak bulunup bulunmadığının testidir. Serolojik test yapmak için kan örneği almak gerekir. Burun ve boğaz içinde bulunan swablar insan corona virüsleri için en iyi numuneleri de oluştururlar.

Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaşta bulunan ya da çok genç yaşta olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi akciğer ya da solunum yolu hastalığına neden olabilmekte. Sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü insanlarda ölümcül olabilecek seviyede Covid-19 virüsü etkisi çok daha küçük septomlarla atlatılmaktadır.
MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk 2012 yılında Orta Doğu’da ortaya çıkmıştır. MERS ile enfekte olan her 10 hastanın dörtte üçü hayatını kaybetmiştir. SARS olarak bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olmakta. İlk kez Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde ortaya çıkmıştır. SARS, ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilmekte. Hastanın yaşına bağlı olarak, ölüm oranı vakaların %0-502s arasında değişmektedir.
Bir Cevap Yazın