
Anoreksiya, günlük kalori alımının yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Anoreksiya nevroza , vücudun tüketim kaynaklarının yeterli olmaması ve özellikle kişilerin aşırı zayıflaması ile ön plana çıkar.
ANOREKSİYA NEDİR?
Anoreksiya , genelde ergenlik döneminde olan kadınlarda görülen bir yeme bozukluğu durumudur. Bu yeme bozukluğu genellikle dış görünüşünü beğenmeyen kişilerde yaygın olarak görülür.
ANOREKSİYA NEVROZAYA NELER SEBEP OLUR?
Kişiler dış görünüşlerini beğenmez ve bu durumu değiştirmek için oldukça az kalori tüketmeye çalışırlar. Özellikle, uzun süreli yapılan diyetler veya tek tip besinle beslenme alışkanlıkları zamanla kişinin anoreksiya olmasına sebep olabilir. Bu sebeplerin yanı sıra bu kişiler, çevresinde bulunan ve yeme bozukluğuna sahip kişilerden etkilenebilir ve bu hastalığa kapılabilir.
ANOREKSİYA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Anoreksiyanın ilk ve en önemli belirtisi kişinin kilosuna, çevresinin yaptığı yorumlara rağmen, takıntılı olmasıdır. Kilolu olmasa bile kişinin kendisini kilolu görmesi ve diyet yapma ihtiyacı duymasıdır. Kişi, kendisini kilolu olarak gördüğü için yemek yemek istemeyebilir, sıklıkla öğün atlayabilir veya yeme güçlüğü çekebilir. Kişi, yeterli besin alımı olmadığı için buna bağlı olarak kendisini kronik olarak halsiz ve yorgun hisseder. Beslenme düzeninin sağlıklı olmaması ve az kalori alımı sebebiyle kişinin bağışıklık sistemi çöker ve tehlikelere açık hale gelir. Aynı zamanda kişinin cildi solar, tırnakları çabuk kırılır, saçları zayıflar ve dökülür. Kişi, her ne kadar yemek yemese de yiyeceklerin kalorisine aşırı bir hassasiyet gösterir ve kalori hesabı yapar. Tüm bunların sonucu olarak algılama sorunu, zayıf bir hafıza ortaya çıkar.
ANOREKSİYA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yeme bozukluğu durumunun ileri boyutlara ulaşması ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple anoreksiya erken tanı gerektiren ciddi bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşan birey kendi kendisini tedavi edemez ve çevresinin yönlendirmesine ihtiyaç duyar. Bu sebeple hasta olduğu konusunda ciddi belirtilere sahip kişi bir psikiyatriste yönlendirilmelidir. Anoreksiya hem ruhsal hem de bedensel açıdan tedavi edilmesi gereken ciddi bir yeme bozukluğu durumudur. Bu yüzden psikiyatristin yanı sıra bir diyetisyen de doğru beslenme noktasında hastanın tedavisine katkı sağlar ve hastanın ideal vücut ağırlığına ulaşmasına yardımcı olur.
Bir Cevap Yazın