
Tiroid hastası iseniz kilo alımını hızlı fakat kilo kaybını çok yavaş ya da çok zor yapabiliyorsanız bedensel birçok sıkıntı çekiyorsunuzdur. Çünkü tiriod bağlı gelişen, hormonların yetersizliği metabolizmayı düzenini yavaşlatır buna bağlı olarak da, halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma, aşırı kabızlık ortaya çıkmaktadır.
Metabolizma hızının yavaşlaması ile başlayan kabızlık zamanla bedende yakmadan depolama sistemini geliştirir. Su bile içsem kilo yapıyor! Demeye başlanır.
O nedenle metabolizma hızını artırmak ve bedeni yeniden yağ yakma ya da düzenli sindirim seviyesine almak için desteklemek gerekir. Bunu düzenli uyku, düzenli yürüyüş, yeterli ve dengeli beslenme, bol posalı sebze ve meyveleri öğünlere ekleme, haftada en bir gün balık yemekle desteklenebilir. Zamanla bunu yaşam tarzına dönüştürmek kalıcı bir fit beden oluşumuna da yardım edecektir. Çünkü; Balıklar, deniz ürünleri, keten tohumu ve ceviz gibi besinler omega-3 yağ asitlerinin yoğun olarak bulunduğu besin kaynaklarıdır. Balık ve deniz ürünlerinin büyük çoğunluğunda tiroit hormonunun yapısına katkı sağlayan, iyot ve selenyumun bir arada bulunur. Omega-3 yağ asitleri, tiroit hastalığı ya da sıkıntısı yaşayan bireylerde ortaya çıkabilen kalp damar ve şeker hastalığından korunmada çok etkili olmaktadır. Haftada 2 kez tüketilen ya da destek olarak alınan balık ve ürünleri, iyot, selenyum ve omega-3 yağ asitlerinin alımına katkı sağlar.

Azalan ya da çok fazla salgılanan tiroid hormonu bağışıklık sistemine saldırmakta ve bedeni halsiz ve savunmasız bırakmaktadır. O nedenle aşağıda yayınladığımız liste sizlere kilo kaybı yaşatırken kaybedilen değerlerinizi de yeniden yapılandırmanıza yardımcı olacaktır….
Yaşam boyu süren ve bedensel birçok organı etkileyen hipotiroidi tedavi edilmezse tiroit eksikliğine bağlı olarak, kalpte büyüme ya da kalp yetmezliği, pıhtı oluşumu ,hipertansiyon ve damar sertliği ve daha ileri vaka olarak da tiroid kanseri gibi ölümcül tablolar ortaya çıkabilir.

Tiroid Diyeti
Uyanınca: 1 bardak 2-3 damla limon sıkılmış ılık su
Kahvaltı
Saat(07.00-09.00 arası)
1 adet haşlama yumurta veya otlu omlet
1 dilim beyaz orta yağlı peynir
2 Domates-1 salatalık- 10-15 dal yeşillik
5-6 adet zeytin
1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
Ara Öğün / Kuşluk
Saat(10.00-11.00 arası)
Kiraz saplı ya da yeşil form çayı
1 porsiyon meyve, yanında 1 çay bardağı süt veya ayran
Öğle Yemeği
Saat(12.00-13.30 arası)
6-8 kaşık sebze yemeği
1 kase ev yapımı yoğurt
1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
1 kepçe çorba
Ara Öğün / İkindi
Saat(15.30-16.30 arası)
1 bardak süt ya da 1 bardak ev yapımı kefir
3 adet kuru kayısı ya da 2 adet hurma
Akşam
Saat(18.00-19.00 arası)
4-5 köfte kadar yağsız et-tavuk-balık ya da 8 kaşık bakliyat yemeği
1 kase ev yapımı yoğurt
Bol salata çok zeytinyağı
Ara Öğün / Gece
Saat(21.00-21.30 arası )
8-10 adet çiğ badem içi ya da fındık içi
1 Fincan yeşil çay

Son Üç gün Akşam Yemeği Yerine
Diyet listesine 4 gün yukarıdaki gibi uyulacak, son 3 gün için ise akşam yemeği ve gece ara öğünü aşağıdaki gibi yapılacak…..
1 adet rendelenmiş kabağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyerek tüketin
Üzerine 4 kaşık ev yapımı yoğurt + 1 tam cevizin içi + bir fiske pul biber
Yanında 1 adet kepekli ya da kalorisi düşük galeta
Saat(21.00-21.30 arası)
2 tane kuru kayısı + 1 Fincan yeşil çay
Bir Cevap Yazın