
Kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra tüm dünyada ölüme sebep olan ve sebebi bilinen 2. hastalıktır! Dünyada bilinen ve istatistik kayıtlarında var olan verilere göre 14 milyon insan kansere yakalanmaktadır. Bu yakalanan ya da belli sebeplerden kanser olanların 8 milyona yakını kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Gelecek 1-5 yıl arasında ortalama 15-20 milyon kişinin kanser nedeniyle kaybedileceği şu anki verilere ve kanserin artma hızına göre tahmin edilmektedir. Kanser önlenebilir, erken tanı konulabilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kanserden korunmak için, sigara, katkı maddeli gıdalar, yanlış ve aşırı beslenme, hareketsiz ve durağan yaşam, hava kirliliği, radyasyon, toksin maddeler gibi bedeni yoran ya da bedeni yavaşlatan etkenlerden uzak durmak gerekir.
Ayrıca genetik faktörlerde kansere sebep olmakta ya da yatkınlık göstermektedir. Bazı kanser türleri erken tanı ile tespit edilebilir. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri çeşitli tarama yöntemleri ve gerekli testler ile çabuk tanı konan türlerdir. Kanser artık tedavisi olan ve tedavi edilebilen bir hastalıktır, teknolojideki gelişmeler ve hedefe yönelik tedaviler başarı oranını %70’lere kadar yükseltmiştir.
Kanserden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız

Sebze ve meyveleri temiz ve akan suyun altında iyice yıkamak ve arkasından tuzlu ve sirkeli suda 10-15 dakika bekletmek kimyasalların arındırılmasında oldukça etkili olmaktadır.
Yağ oranı yüksek ve aynı yağda defalarca kızarmış ürünleri, yiyecekler daha az tüketmek.
Günde en az 1 veya iki öğün meyve ve sebze yenmeli, yeşil yapraklı ve yüksek C vitaminli besinleri tercih etmek.
Sigaradan uzak durmak! Sigara, içerisindeki zararlı kimyasallar ile DNA’ya zarar veriyor, önemli genlerde değişime hızla ve kontrol dışı çoğalarak artmalarına sebep oluyor. Akciğer kanseri, yumurtalık kanseri, farklı lösemi türleri, ağız ve gırtlak kanserine yakalanma riskini yükseltiyor.

Düzenli ve kaliteli uyku uyumak! Çünkü düzensiz ve kalitesiz uyku öncelikle hormonları akabinde ise metabolizmayı olumsuz etkiliyor. Uyku sırasında vücut kendini yenilemek ve yeniden yapılandırmak için çeşitli hormonlar salgılar. Uyku bozuklukları hem fiziksel hem de ruhsal pek çok hastalığı artırır. Düzensiz uyku ve kalitesiz sürülen yaşam insan bedenini kansere daha yatkın hale getirir!
Eskimiş, çizilmiş ve özelliği bozulmuş teflon tavaları atın! Bu tür mutfak eşyaları sağlık açısından çok zararlıdır. Kaynama sırasında çizilen ve özelliği bozulan tava içerisindeki zararlı maddeler açığa çıkmakta ve pişen yemeğe karışarak zarar vermektedir. Zamanla zehirlenmelere ve ileri seviyede ise kansere sebep olurlar.

Cep telefonu ve elektromanyetik alan yayan cihazları mümkün oldukça az kullanın! Bu manyetik alan yayılım yapan cihazlar insan beynini kötü etkilemekte, beyin kanseri riskini artırmaktadır. Araştırmalara göre beyin kanseri tümörü oluşum riski, kablosuz sistem kullanımıyla artmaktadır. Bu cihazları kullanılırken mutlaka kulaklık kullanılması ya da uyku odalarında geceleri bulundurulmaması önerilmektedir.
Cam veya ahşap mutfak malzemeleri kullanın! Plastik, kanserojen maddeleri içeren ve sağlığı tehdit eden ürünler yerine cam ya da tahta ürünler kullanılması saplık açısından çok daha faydalıdır. Ürünü daha üzün süre taze tutan ve içerisindeki ürünü ortam ani ısı değişimine karşı bozulmadan muhafaza eden ürünleri kullanınız.

Sağlıklı besinleri tercih ediniz! Yulaf ve tahıl içeren doğal gıdaları beslenme listelerimize ya da öğünlerinize ekleyiniz. Ayrıca haftada 1-2 kez balık tüketiniz. Yağda fazla kızarmış, kalorisi çok yüksek besinleri çok daha az haftada birden fazla tüketmemeye özen gösteriniz.

Vitaminleri doğal yoldan alınız! Kanserin etkisini azaltan A vitamini ve bağışıklığı destekleyen B vitaminini karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler ve kuru baklagillerden alınız. Antioksidanlar bedeni zararlı besinlere karşı korurken zararlı besin ya da maddelerin etkisine karşı da yeniden yapılanma sağlarlar. E vitaminini yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru baklagillerden alınmalıdır. Unutmayın ki tüm bu vitaminler bedenin koruma ve savunma yapılarını oluşturan hücreleri besleyen ve destekleyen ana faktörlerdir.
Bir Cevap Yazın