Neden Mutsuz Oluruz ve Neden Mutlu Olmalıyız?

Zorlu ve stresli hayat koşulları ve aşırı iş yoğunluğu gibi pek çok neden günün sonunda bizi yorar ve mutsuz olmamıza neden olurlar. Böyle anlarda kendimiz iyi hissetmek için  önümüze geleni siler süpürürüz ya da tam aksi aç karnına  uyuruz! Bazı besinlerin içinde ki serotonin gibi maddeler insan bedeni ve beynine mutluluk verir, geçici bir süre olsa bile kişi kendini daha mutlu hisseder. Bu tür besinler vücuttaki stresi azaltırken, kilo alımına da sebep olabilirler. O nedenle bu tür besinleri tüketirken çok abartmamak ve sınırı aşmamak gerekir.

Sadece Tatmak, Abartmamak Gerek!

Bir çoğumuz üzülünce ya da aşırı stres altında kalınca tesseliyi yemek yemede ararız. Aslında bu abartılı tüketim doymak ya da yemek için değildir, sadece uzaklaşmak ya da unutmak içindir. O nedenle bu gibi durumlarda kontrölü elden bırakmamak çok daha doğru bir tutum olacaktır. Özellikle stres insana çiğneme refleksini unuturur ve adete bütün bütün yutturur.  Çikolatalar, tatlılar ve fast food ürünler hızlı yenilen ve doyum vermeyen yiyeceklerdir. Serotonin içeren bu  yiyeceklerin enerjileri oldukça yüksek ve buna bağlı olarakda yüksek kalori kaynağıdırlar. Geçici mutluluk sonrasında size  artan kilo olarak dönecektir. Yapısal olarak kendinizi tanıyorsanız ve bu gibi durumlarda nasıl tavır sergilediğinizi biliyorsanız alacağınız en önemli önlem bu kalorisi yüksek yiyecekleri eve ya da dolaplara sokmamak, isteyerek ya da istem dışı aldığımız şeyleri tüketiriz!

Öğün Atlamayın Mutsuz Olmayın!

Oğün atladığınız zaman bedenin dengesi en alt seviyelere kadar düşer. Bu durumda gün içinde şekerin düşmesine bağlı olarak aşırı açlık, mutsuzluk ve asabiyet gelişir. Hem bedensel olarak dengeniz bozulur hemde çevreyle iletşiminiz daha zor bir hal alır. Yoğun çalışma temposu nedeniyle yemek yemeye fırsat bulamayan ya da ayak üstü karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişiler gün sonunda kendilerini mutsuz ve yorgun hissederler. Uzun süre yemek yemeyen kişiler doymak bilmezler ve önüne gelen her gıdaya saldırılar. Bu gibi durumlarla karşılaşan ve haftanın birkaç günü bu tempoda yaşayan insanlardansanız beslenme düzeninizi oturtamıyorsanız yemek yemeye önce bir bardak su içerek ve protein içeren gıdalara ağırlık vererek başlamalısınız. Bu tür beslenme sizi çabuk doyuracak ve aşırı yemek yiyerek mutsuz olmanızı önleyecektir!

Sağlıklı Beslenin Mutluluğa Kapı Açın!

Sağlıklı beslenen ve vücut dengesini koruyan kişiler daha mutlu ve daha sakin yapıdadırlar. Bazı kişiler yemek yemek için yaşarlar ve yemek yemek onlar için çok mutluluk veren bir rütüel gibidir. Bu yapıda olanlar daha çok öğün yemek yedikleri için kiloları fazla olsa bile daha mutludurlar. Bazı kişiler için yaşamak için yerler bu grupdaki insanlar aslında diğer gruba göre sakin ve mutludurlar. Çünkü yemek yemedikleri ya da daha az yemekle doydukları için hem kilo problemi yaşamazlar hemde yiyecek seçmezler. Bu kişilerin sevdiği bir besini yediğinde aşırı mutlu olması bir tesadüf değildir.Çikolata yiyen bir kişi buna tam bir örnektir. Serotoninin ve dopaminin salgılanmasını sağlayan çikolata hemen hemen  herkesin yediğinde mutlu olduğu bir gıdadır.

Mutlu Edeni Yapın Mutsuz Edenden Uzak Durun!

Stresle başa çıkmak kendinize ve ruhumuza yeni kapılar açmak için, sizi rahatlatan hobiler, gülümseten uğraşlar, kalbimize dokunan birileri, ruhunuzu nadasa alan dingin ortamlar ya da meditasyon yaparak huzur bulacağınız yeni şeyler keşfedin. Hayatın engelleri ve zorlamaları karşısında, olumlu düşünmek, zorlu durumlarda bakış açısını değiştirmek, hayata yeniden sarılmak mutlu olmanın anahtarlarıdır. Evrende yanlız olmadığımızı bilmek, sevgiyle beslenmek, kendimize ve hayata bakış açımızı değiştirmek de bir mutluluk sebebidir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: