
Yeni balık beslemeye başlayanların ya da akvaryum severlerin balık bakımı ve üremesi nasıl merak ederler. Birçok kişinin en çok merak ettiği şey ise balık nasıl doğurur ve bu süre ne kadardır? Bunlardan en çok Japon balıklarının doğurup doğurmadığı ya da nasıl doğurduğudur. Sizlerin tüm sorularına cevap vermek için çok kapsamlı bir yazı hazırladık! Japon balıkları doğurur mu? Kaç günde doğurur, hamile Japon balığı nasıl anlaşılır, doğumu aynı günde biter mi? Aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalıştık.
Hamile Japon Balık Nasıl Anlaşılır?
Hamile balık kolay kolay anlaşılmaz. Sadece bazı farklı şekiller ve hareketler yapmaya başlarlar. Hamile balık akvaryumun altına doğru iner, otların arasına siner. Karnı biraz şişmeye başlar kilo almış gibi yanlardan şişer. Hamile balık yumurtlamaya ya da doğurmaya hazır olduğu zaman arkasından tüpçük çıkarır. Dışarıdan baktığınızda bunu hemen görebilirsiniz. Çünkü normalde bu tüpçük yoktur yumurtlamadan birkaç saat önce çıkar. Erkek balıklar hamile balıkları durmadan kovalar ve akvaryumun içinde bitmeyen bir kovalamaca başlar. Dişi yumurtalarını dökmeye başlayınca bu kovalamaca durur. Diğer bir dikkat çeken olayda hamile balığın sakin tavrının kaybolması ve daha saldırgan tavırlar sergilemesidir.

Japon Balıkları Doğurur mu?
Japon balıklarının üremesi diğer balık türlerinden çok farklıdır. Hamile balık farklı bir şekilde doğurma işlemine tabii tutulur. Japon balıklarının üremeye 1 yaşında başlar. En verimli ve en fazla doğurma dönemleri ise 3. yaşlarıdır. Erkek Japon balığı üremeye hazır olunca solungaç kapaklarında ve yan taraflarında beyaz beneğe bezer noktacıklar belirir. Hamile Japon balığının yumurtlaması için akvaryum ısısının 10 dereceden az 26 dereceden yüksek olmaması gerekir. İdeal yumurtlama ısısı 20 derecedir. Japon balıklarından yüksek verim almak istiyorsanız erkek ve dişiyi ayrı beslemelisiniz. Ayrıca 4 erkek Japon balığı varda akvaryumunuzda 3 dişi balık olmalıdır. Bu size daha hızlı ve daha çabuk üreme sağlar. Erkek balıklarla yani yumurta üretmiş olan dişi hamile Japon balığını aynı ortama almadan ısıyı 2 derece yükselmelisiniz. Aynı ortama alınan erkek ve dişi balıklar arasında kovalamaca başlar, erkek balık dişi balığın karnına vurarak yumurtlamayı başlatır. Dişi yumurta saçmaya başlar ve yumurtalar yapışarak olduğu yere tutunur. Erkek balık hemen yumurtaları döllemeye başlayarak, dişinin tüm yumurtalarını tek tek dölleyerek üremeyi başlatır. Yaklaşık 3 saat süren yumurtlama ve döllenme sonrası tüm balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Döllenmeyen yumurtalar beyaz renk alır onlarında temizlenmesi kalan yavruların sağlıklı olmalarını sağlar. Ortalama dişi bir Japon balığı 500 ile 2000 arası yumurta bırakır. Akvaryumun dezefenkte olması için litre başına 1 damla olacak şekilde metilen mavisi dökülmelidir. Ayarı çok iyi yapmalısınız fazla doz yavru balıkları öldürür ve akvaryum suyu zehirli bir hal alır.
Yavru Japon Balıkları Nasıl Beslenir?

Yumurta döllenme sonrası 3-7 gün arasında çatlamaya başlarlar. Yavrular tek tek doğamaya başlar. Yavrular birkaç gün boyunca kendi yumurtalarının içinde bulunan bir sıvıyı tüketerek beslenirler. Bu sıvı 1-2 gün yavruların beslenmesine yeterli olur. Bu zaman diliminde akvaryumda yem atma, su değiştirme ya da akvaryum ısısı düşürme gibi şeyler yapılmamalıdır. Yavru balıkları besleyen yumurtalarındaki sıvı bitince yavrular beslenmeye başlanmalı. Haşlanmış yumurtanın sarısını suyun içinde iyice ezerek yavru balıklara verilmeli. 5-6 gün yumurta sarısı ile besledikten sonra, normal yemlere beslemeye geçebilirsiniz. Balıkların renklerini alabilmeleri için günde en az 2-3 saat güneş almaları sağlanmalı.
Bir Cevap Yazın