Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç kadın ya da erkeğin en önemli ve en değerli ziynetidir. Kişiyi güzel gösteren ve özgüvenini desteleyen en önemli aksesuarıdır! Mevsimsel değişiklikler, günlük yaşamın stresi, vitamin ya da demir eksikliği veya hormon bozuklukları saç dökülmesini tetikleyen nedenlerden sadece birkaçıdır. Tüm bunların dışında meydana gelen kronik hastalıklar ya da dönemsel rahatsızlıklar da saç dökülmesini artıran etkenler arasındadır. Normal gelişimini tamamlayan saç derisinde 100 bin adet saç bulunur. Erişkinlerde günde ortalama 100-150 adet  arası saç teli dökülmesi normal olarak sayılmaktadır.

Yılda belirli aralıklarla gelişen ve en az 3 kez tekrarlanan saç dökülmeleri ve bu sürenin 2 ayı aşması bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir! Bu gibi durumlarda uzman yardımı alınması gerekir. Saç dökülmesi ya da geçici kelliği tetikleyici faktörler 3-4 ay içinde başlayabilirken tedavi sonrası ise 6 ya da 12 ay içinde normale dönmektedir.

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesi  besinsel eksiklikler, kimyasallara bağlı gelişen hassasiyet, genetik olarak yatkınlık, sistematik hastalıklar, kıl gelişim yetersizliği, kullanılan ilaçlar, psikolojik faktörlere bağlı gelişen stres ve saç derisi hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 

Vitamin Eksikliği

İnsan bedeni birçok enzim ve vitamini aldığı besinlerden kendi üretmektedir. Zamanla oluşan hastalıklar ve metabolizma hızının azalması sebep olmaktadır. Bunun sonucu olarak da gerekli vitaminleri yeterince üretemez. Çinko, biotin, folik asit, demir,  B12 ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Ayrıca yapılan ve doktor kontrolünde yapılmayan diyetler vücut dengesini bozmakta buna bağlı hızlı saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının hızlı ve dengesiz azalması, kıl kökleri ve hücrelerinde kıl kaybına yol açmaktadır.

Tiroid Hastalığı

Tiroide bezi bedensel olarak motor görevi yaparken, bedenin hormon dengesini ve tüm işleyişini yöneten orkestra görevini de üstlenmektedir. Eğer az çalışırsa hipotiroidi meydana gelir. Beyin aşırı olarak hormon sağlamak için çalışır fakat yeterli hormonu üretemez ve beden yorgun düşer. Buna bağlı olarak depresyon ve yaygın saç kaybı ya da vücut kıllarında aşırı dökülme görülür. Tiroid hormonu tedavisi yapılmaya başladıktan sonra ortalama 8 hafta içinde saçlar normal haline dönmeye başlar. Tiroid bezinin çok çalışması yani hipertiroidizm, halk dilinde zehirli guatr olarak bilinen hormon seviyesi yüksekliği de saç dökülmesi yapmaktadır.

Demir Eksikliği


Demir eksikliği Türk kadınlarının  %70’inde görülmektedir. Coğrafi konum, bedensel üretim eksikliği ve kadınlarda her ay yaşanan adet dönemi demir eksikliğinin ana sebeplerindendir.
Doğum sonrası yaşanan  hormonal değişimler ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak saç dökülmesi başlayabilir. Bu dönem birçok kadında altı ay sonra normale dönmektedir. Kadınlarda bunların dışında kıl ya da saç dökülmesi, özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, adet düzensizliği gibi problemler varsa hormon düzeyini kontrol ettirmeleri gerekir. Hormon düzeyine göre gerekli vitamin ve demir takviyesi alınmalıdır.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini, güneşten alınan ışınlar yardımı ile vücudumuz tarafından üretilen bir vitamindir. En önemli işlevi, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücuda gerekli olan kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemektir. D vitamini kemikleri ve dişleri güçlendirir, kanser, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı direnç oluşturarak bedeni korur. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik ağrısı ve saç dökülmesi yapmaktadır. Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda, D vitamini seviyesi için takviye almak gerekebilir. D vitamini açısından zengin gıdalar, yumurta sarısı, yağlı balıklar ve sakatatlardır.

Stres ve İlaçlara Bağlı Saç Dökülmesi

Bazı ilaçlar saç dökülmesi ya da saç köklerinde azalma veya saç kaybına  sebep olabilmektedirler. Bu ilaçların başında tansiyon ilaçları, kolesterol ilaçları, tiroid ilaçları, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı tür ilaçlardır. Saç dökülmesi ya da saçın belli bölgelerinde meydana gelen geçici kellik durumları ilaçlar bırakıldığında düzelebilmektedir.Birçok ilacın faydası kadar yan etkisi de bulunmaktadır. Doktor kontrolünde ve bilinçli ilaç kullanımı yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: