
Tiroid Hastalığı Nedir?
Vücudun dengesini sağlayan ve fonksiyonlarını düzenleyen tiroid hormonunu salgılayan bezler boynumuzun sağ ve sol alt tarafında kelebek şekline benzeyen yapılardadır. 20-30 gram ağırlığında olan tiroid bezlerinin vücuttaki ana göre vücuttaki enerjiyi sağlamak ve artan enerjiyi depolamaktır. İnsan bedeninde motor görevi yapan tiroid tüm bedenin işleyişini sağlar.
T3 VE T4 adı verilen hormonu üretmekle görevli olan bezlerin görevleri sinir sistemi, büyüme -gelişme, metabolik vücut hızı ve ısısını dengede tutmaktır. Bozulan vücut değerleri sonucu tiroid hormonu dengesine bağlı olarak sağlık bozulur. Tiroid Belirtileri Nelerdir?
Tiroid bezlerinin dengesiz çalışması sonucu tiroid hastalığı gelişir. Bu hastalık vücutta bazı semptomlara yol açar. Yaygın olarak, asabiyet, halsizlik, uyku düzeni bozukluğu, kabızlık, yoğunlaşma sağlayamama, soğuğa ya da sıcağa karşı aşırı duyarlılık görülmeye başlar. Bazı hastaların ciltlerinde turuncu renk görünümü, kaşıntı, döküntü ve deride kalınlaşma şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Tiroid Tanısı Nasıl Konulur?
İnsan beyninde bulunan hipofiz bezi, TSH hormonu salgılar. TSH hormonunun ölçümü ile tiroid bezlerinin çalışma değerleri tespit edilir. TSH hormonu fazla salgılanması tiroit bezlerini aşırı uyarır. Buna bağlı olarak bedende yavaşlama olmaktadır. Bu aşamada sağlıklı ve dengeli beslenme daha fazla önem taşımaktadır. Tiroid hormonunu dengeleyecek ya da tiroid dengesini sağlayacak bir beslenme düzeni gerekir!
Tiroide İyi Gelen Besinler Hangileridir?
Tüketilen yiyecekler vücudu beslerken, hormonları n da düzenli çalışmasını sağlarlar. O nedenle tiroide bozukluğunda alınacak gıdalar ve gıda takviyeleri çok önemlidir. Mutlaka günlük egzersiz ya da yürüyüşle desteklenmelidir.
Tiroid için gerekli olan mineral iyottur. Beslenme listelerinde iyot içeren tuzlar ya da gıdalar bulunmalıdır.
Tam tahıllar, pirinç, mısır, buğday, kinoa, fasulye, siyez buğdayı ve mercimek.
Sebzeler, havuç, patates, sarımsak, soğan, turp, brokoli, karnı bahar
Antioksidanlar, ahududu, yaban mersini, pancarlar, çilek ve vişne.
Kuru yemişler, ceviz, keten tohumu, badem ve kabak çekirdeği.
Süt ürünleri, kalsiyum içerenler, süt, yoğur, eski kaşar, peynir ve kefir.
D vitamini içerenler, yumurta, mantar somon balığı ve deniz ürünleri.
Omega 3 içeren, yumurta, balık, badem, mantar, kırmızı etler.
Yağlar, zeytinyağı, keten tohumu yağı.
.
Bir Cevap Yazın